Защитата на Ахмед Муса пак иска освобождаването му от ареста
Защитата на Ахмед Муса пак иска освобождаването му от ареста / DarikNews.bg, Пловдив

Искане за освобождаването на главния подсъдим по делото за радикален ислям в Пазарджик - Ахмед Муса, внесе в края на днешното заседание неговата защитничка Елвира Панкова. Този път тя не посочи мотиви, като заяви, че са изброени в искането и ще бъдат обсъдени при гледането му в отделно заседание. То е насрочено за сряда - 21 септември.

Адвокат Панкова поиска още промяна на адреса, на който друг подсъдим - Рангел Илиев, е под домашен арест. Съдия Кристина Пунтева уважи това искане, както и друго, направено от адвокат Красимир Елдъров да бъде разпитан отново един от свидетелите.

ВКС върна на Пловдивския апелативен съд делото срещу Ахмед Муса

Трима от явилите са на днешното заседание свидетели са били поемни лица при мащабната акция от 25 ноември 2014 г., когато бяха арестувани част от обвинените в проповядване на антидемократична идеология. И тримата към момента са били курсанти в школата за полицейски кадри в Симеоново.

Първият от тях - Антон Миленов, разказа, че са били закарани до полицейско управление в Пловдив организирано, с автобус, но не можа да каже точно колко от колегите му са приели да участват. Оттам с патрулки са били транспортирани по различни претърсвани адреси. Това предизвика известни спорове в залата, но се разбра, че в законодателството няма категорична забрана курсанти да бъдат ползвани за поемни лица.

Миленов посочи точни улица и номер, където с колежката му Емилия Близнакова са присъствали на претърсване. В дома на Александър Иванов били намерени пушка, увита в брезент и скрита високо върху мебелите на десетина сантиметра от тавана, патрони и компютър.

Разпитана бе и Неджибе Асан - съпруга на собственика на молитвен дом, която потвърди, че оттам са иззети няколко знамена с арабски надписи.

Защитата на Ахмед Муса пак иска освобождаването му от ареста
netinfo

Скандал предизвика явяването на първия призован - Петър Тончев. Той се появи пред съда с маска, с която бе забелязан и в съдебната зала. Тя позволяваше да се видят само очите му. На въпрос от защитата по този повод обясни, че първия път се явил с открито лице, но сега не искал повече да бъде сниман от медиите заради страх от последствията Той заяви, че не знаел за забраната за облекла, непозволяващи човек да бъде разпознат, въведена с наредба на Общинския съвет в Пазарджик.

След излизане от съдебната палата пак постави маската си, а близките на подсъдимите настояха Тончев да бъде глобен с 500 лева, както глобяват жените с бурки. Полицай последва свидетеля до паркинга до съда, където бе колата му, но до края на деня не  стана ясно дали е наложена санкция.

Новини от Пловдив