ВКС върна на Пловдивския апелативен съд делото срещу Ахмед Муса
ВКС върна на Пловдивския апелативен съд делото срещу Ахмед Муса / dariknews.bg/архив

Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) отмени присъдата на Пловдивския апелативен съд спрямо подсъдимия Ахмед Муса Ахмед и върна делото за ново разглеждане.

С присъда от Пазарджишкия окръжен съд Ахмед Муса Ахмед беше признат за виновен в три престъпления - за проповядване на антидемократична идеология, за членство в организация, целяща извършване на престъпления, както и за проповядване на омраза на религиозна основа. За Ахмед Муса Ахмед беше определено общо най-тежкото наказание от 1 г. лишаване от свобода и глоба от 5 хил. лв.

Съдебният състав на ВКС приема, че касационната жалба на Муса е основателна. При разглеждане на делото и постановяване на въззивния съдебен акт са допуснати съществени процесуални нарушения на правата му или липсват мотиви по съществени за делото въпроси, се казва още в решението на висшите магистрати.

В мотивите на магистратите пише още, че в рамките на обема на обвинението съдът в Пловдив е бил длъжен да мотивира кои от проповядваните от подсъдимия Ахмед идеи на „салафитското направление на исляма” са противодържавни, както и чрез кои идеи се проповядва налагането на шариатска държава.

Решението на ВКС не подлежи на обжалване.