Експертните групи на "Има такъв народ" и "БСП за България" разговоря на среща в парламента по темите правосъдна реформа, борба с корупцията и външна политика. За правосъдната реформа вече имаше срещи на ИТН с "Демократична България" и с "Изправи се БГ!Ние идваме!".

Пропадна ли идеята за кабинет на промяната: Високо напрежение и словесна схватка между ИТН, ДБ и ИБГНИ
 

БТА

Целим да запознаем останалите парламентарни групи с цялостната политика в сектори, за да може, когато се взема решение "за" или "против" някаква политическа подкрепа, да са напълно наясно какво смята да прави "Има такъв народ" в различни сектори - какви реформи, какви институционални промени, особено в сектор "Правосъдие", посочи Радостин Василев от ИТН в началото на разговорите с левицата.

Той изрази надежда хоризонтът на това Народно събрание да е по-дълъг и правната комисия в парламента да има по-голяма възможност за законодателни действия.

Крум Зарков от "БСП за България" коментира след срещата, че програмите на двете партии на тема правосъдие съвпадат.

"Днес не сме обсъждали имена. Не знаем как ще се казва следващият министър на правосъдието, но разбрахме, че мислим еднакво какво трябва да прави той. Това показва, че програмите на БСП и „Има такъв народ” съвпадат, както беше относно икономика и по здравеопазване", заяви Крум Зарков.

БСП: Стигнахме до съгласие с „Има такъв народ“ за 8 приоритета в сферата на икономиката

"Въпросите, които стоят пред съдебната реформа - една от темите, които БСП идентифицира като ключова за евентуална подкрепа, ги знаете - те вървят от главния прокурор, през специализираните съдилища. Ние нямаме различия с ИТН по нито една от тези теми", каза още Зарков.

Констатирахме пълно съвпадение на тяхната и нашата програма. Нещо повече - предложихме и други действия, които, радвам се, че те приеха, а именно качествен преглед на законодателството, за да бъде изчистено от лобистките текстове, и търсене на лична отговорност, когато хора от изпълнителната власт са засегнали и са осъдени за неспазване на правата на човека и на гражданите, посочи депутатът от левицата.
Той констатира "сто процента съвпадение в посоките, в които се движат", а разговорите дори по детайли се очертали като напълно продуктивни. Зарков посочи, че са говорили и по конкретни законопроекти.

БТА