/ Георги Димитров
Според правосъдния министър Крум Зарков има сериозна заплаха България да не получи втория транш от средствата по Плана за възстановяване. Според него причината е отхвърленият на първо четене вчера, в пленарната зала на Народното събрание, Закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения.

"След като беше отхвърлен, може да бъде внесен отново, но времето ни притиска. Освен това самият дебат показа дълбоко непознаване на целите и функциите на този закон затова - просто да го внесем отново, няма как да очакваме друг резултат", каза Зарков пред журналисти във Висшия съдебен съвет.

"Въпреки многото клетви, че законите по Плана за тях са основен приоритет и разбират колко е важно да получим достъп до тези пари, на първия по-сложен закон, те просто го отхвърлиха. И така постигаха три неща - оставиха без адекватна защита хората, които подават сигнали за нередности, ние сме в процес на наказателна процедура от Европейската комисия и тя сега ще продължи, лишиха ни от навременен достъп до над 720 милиона евро", посочи още правосъдният министър.

Той каза, че не е разбрал повечето аргументи против. "Бележките, които имаше, можеше да бъдат обсъдени между две четения на закона", смята министърът.
Oт самото си създаване "хартиената коалиция", доминирайки Народното събрание, наложи своя приоритет, посочи Зарков в коментар за ветото на държавния глава по текстове от Изборния кодекс (ИК).

Текстовете влизат днес на заседание на правната комисия в парламента.

"Приоритет за "хартиената коалиция" явно не е Планът за възстановяване, а ИК. Фактът, че комисията е свикана няколко часа след ветото показва липсата на каквото и да е желание сериозно да се обмислят мотивите във ветото", каза Зарков.
 
ДИМИТЪР АБРАШЕВ/БТА