/ БГНЕС
От днес започва временното разрешаване на проблема със свлачищата по пътя за Рилския манастир. В началото на седмицата започва обрушването на скатовете и замрежването им. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който преди дни инспектира  пътя към Светата обител.

Министър Нанков съобщи, че ще бъде входиран и проект за дългосрочно разрешаване на проблема със свлачищата и срутищата по трасето.

Обезопасяват пътя за Рилския манастир с още анкери и високоякостна мрежа

В момента движението в отсечка от 250 м по пътя се осъществява в една лента. Участъкът е сигнализиран с необходимите пътни знаци, а скоростта е ограничена до 40 км/ч. Преминаването е безопасно. След започването на ремонтните дейности обаче, ще се наложи и поетапно затваряне на пътя, за по няколко часа.
 

БГНЕС


По време на ремонтите, движението ще се регулира от "Пътна полиция" като работата им ще бъде подпомогната и от служители на Областно пътно управление-Кюстендил и от пътноподдържащата фирма.

През март скали се свлякоха върху едната лента на пътя към Рилския манастир

За трайното укрепване на ската при 27 км предстои провеждането на процедура по Закона за обществени поръчки (ЗОП) за изработване на технически проект за извършване на укрепителни и обезопасителни работи. Целта е проучвателно-проектанските работи да изяснят инженерно-геоложките условия в района на срутищните процеси, причините за тяхното възникване и да бъдат предложени конкретни мероприятия за трайното укрепване, възстановяване и недопускане в бъдеще на срутване на скални маси върху пътното платно.
 

БГНЕС


За разрешаването на проблемите по пътя ще се търси финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Пари от там обаче вероятно ще бъдат отпуснати догодина, затова до тогава ще се работи със средства на АПИ, съобщи Нанков. Първоначалното укрепване на пътя трябва да приключи до два месеца, ако позволяват метеорологичните условия.