/ / iStock/Getty Images
Германска ефективност: Правят сложна операция в Берлин 20 часа след тежък инцидент край София
Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов е оказал навременна помощ на хора след автомобилна катастрофа. Историята за произшествието е от 30 юли. За случая разказва д-р Юлиян Бонев от Университетската многопрофилна болница „Света Анна“-София, който е част от лекарския екип поел грижата за пострадалите при инцидента.
 
„Става въпрос за тежък инцидент на 70 км от София с немски граждани от турски произход“, споделя лицево-челюстният хирург. „Емил Христов по случайност присъства там, оказва първа помощ, вади хората от колата, вика линейка. Оставя визитка, казва да му се обадят, ако е необходимо съдействие за каквото и да е. Помага да докарат семейството до София. В колата са били няколко човека. Те споделиха пред мен, че са силно впечатлени. Христов им е оказал помощ, проявил се е като добър човек, показал е изключително човешко отношение. Хората са разбрали кой е чак когато е дал визитка“.

Зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, БГНЕС

С възхищение д-р Бонев разказва и как действа германската „машина“ в подобни ситуации - по-малко от 20 часа след инцидент край София пациент е опериран в Берлин. „Двама бяха пострадали - баща и дъщеря“, разказва хирургът. 

„Бащата беше с травми на ръката и рамото, дъщерята с тежко счупване на долната челюст, което пречеше на дишането. Имаше и рани по лицето. Приехме пострадалите, оказахме първа помощ. Имаше консилиум за момичето. Тя не биваше да се движи, само да лежи. Осигурихме дишането, обезболяване. Беше в реанимацията под постоянно наблюдение“, допълва критичната ситуация д-р Бонев.

По желание на родителите се прави връзка със застрахователни компании. „Свързахме се с немски кризисен център, който извлича техни граждани при инциденти в чужбина“, продължи д-р Бонев. „Обадиха се от Мюнхен, от застрахователната компания. Поискаха сведения за състоянието на бащата и дъщерята, изпратих рентгенови снимки и всичко нужно. Попитаха имаме ли готовност за транспортиране. Подобно превозване може да е фатално - не е въпросът просто да превозиш човека, а да го превозиш жив и без последствия, в състояние за операция. А момичето трябваше да лежи неподвижно, трудна ситуация... Цялото ръководство на нашата болница беше информирано и ангажирано. Често говорехме с германците. На следващия ден дойде екип от Берлин - с лекар, с линейка. Обадиха ми се кога тръгват, кога пристигат, питаха да дойдат ли с хеликоптер, защото ние сме единствената болница в София с хеликоптерна площадка“, разказва хирургът и отбелязва, че въпреки над 25-годишната си практика, не е виждал такава организация.

Д-р Юлиян Бонев от столичната УМБАЛ „Света Анна“

„Един апарат, който при тях е с размер на кутия цигари, при нас същият е метър на метър. Невероятно добра техника“, впечатлен е д-р Бонев.
 
Тежката история има щастлив край. „Изпратихме ги за Германия. На следващия ден хората ми пратиха вест и снимки, че операцията в Берлин е успешна. И с големи благодарности“, казва хирургът.
 
„Поразен съм от бързите и перфектни действия на германците - тежка операция с реконструкция на челюст в Берлин беше извършена по-малко от 20 часа след инцидент край София и то при сложни условия за транспортиране на пациент. Преди две години имах подобен случай с израелци, дойдоха със самолет и хеликоптер, но дори те не действаха толкова бързо“, завършва д-р Юлиан Бонев.