Законът за конфликт на интереси влиза в пленарна зала и без подписа на НДСВ
Законът за конфликт на интереси влиза в пленарна зала и без подписа на НДСВ / снимка: БГНЕС

Със или без подписа на НДСВ за Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт, той трябва да бъде внесен за разглеждане в НС във вторник. Това стана ясно от думите на депутата от БСП Татяна Дончева.

 

Ето какво каза Дончева: „От сряда Законът за конфликт на интереси е готов и чака подписът на НДСВ. И понеделник може да се изчака, но вторник е последният срок, в който той трябва да бъде внесен, независимо със или без подпис, за да може тази седмица да се тръгне по график – първо четене от комисията, първо четене зала и т.н.”

 

Според социалистите бойкотът на НДСВ е заради това, че се предвижда създаването на парламентарна комисия, която да разследва случаите на конфликт на интереси. От НДСВ обаче не смятат, че това се налага. В момента има подкомисия, оглавявана от цариста Олимпи Кътев и ако бъде прието предложението, тя ще бъде лишена от смисъл. Дончева коментира: „Самият Олимпи Кътев според мен има конфликт на интереси с Централната избирателна комисия, което подлежи на проверка, защото жена му е член на ЦИК. Той е единственият, който е обявен за избран от жена си”.

 

Във връзка с предлаганите поправки в закона, тя отбеляза: „Ние трябва да преследваме Веселин-Георгиев-ците не защото техният брат има строителна фирма, а защото със своята строителна фирма е дошъл при държавния чиновник, натоварен да дава поръчките за строителство и парите.”