Задържаните за разбития канал за валута остават в ареста
Задържаните за разбития канал за валута остават в ареста / netinfo

Разследващите са намерили списък с имена и телефони на хората, за които са били парите от китайския канал за износ на пари през аерогара София. Това съобщи прокурорът от Софийската градска прокуратура Чавдар Ангелов. Софийският градски съд постанови най-тежката мярка за неотклонение за четирима от задържаните.

Списъкът е съдържал имена, телефони и разпределение кой каква сума от парите е трябвало да получи. Той е намерен у единия от арестуваните китайци. Имената на получателите на парите също са китайски, в списъка не фигурират български имена.

Прокуратурата поиска най-тежката мярка за неотклонение арест само за четирима от групата – китайците Чън И и Джан Шуорон, митничарката Валентина Борисова и охранителя на аерогара София Тихомир Тодоров. Съдът остави и четиримата в ареста. Обвиненията към Шуорон са за организиране и ръководство на престъпна група и за нарушаване на валутните закони на България. Обвиненията към останалите трима са за участие в организирана престъпна група и за нарушаване на валутните закони.

Съдът прие, че има обосновано предположение, че и четиримата могат да извършат други престъпления, а китайските граждани – и да се укрият. Съдът отчете и високата степен на обществена опасност на деянията на групата – многократно пренасяне на пакети с валута през границата на страната.

Делото е секретно и съдебното заседание се проведе при закрити врата. Четиримата могат да обжалват пред Софийския апелативен съд на 29 февруари. На другата митничарка от групата, Мариана Атанасова, прокуратурата не е поискала арест, а й е определена марка за неотклонение подписка, тъй като си е признала за извършеното престъпление. Бащата на единия китаец, Чън И, който беше в съдебната зала, твърди, че синът му е въвлечен в канала за износ на пари заради роднински конфликт.

Двамата китайски граждани бяха задържани с 520 000 евро на летище София. Парите са намерени в чанти с двойно дъно и е трябвало да бъдат доставени до Пекин с полет през Москва. Те са придобити от контрабанда на китайско карго у нас, предимно от продажбата на дрехи на пазара в Илиянци. При акцията бяха задържани за 72 часа от полицията митничарките на аерогара София Валентина Борисова, старши инспектор в отдел "Износ", и Мариана Атанасова, която работи на терминал 2, които са осигурявали безпрепятственото преминаване на парите през граница.