Задържаха група, извършила кражба на части от танкове Майбах
Задържаха група, извършила кражба на части от танкове Майбах / снимка: BGNES
Действащ военен от командния състав на ямболско поделение и двама мъже немски граждани са задържани в ареста за кражбата на танк „Майбах”, съобщи заместник-окръжният военен прокурор на Сливен полк. Христо Тинев. Тримата за задържани при опит да откраднат втори танк.

„Танковете са разположени като вкопани танкови огневи точки между селата Мелница и Лесово, област Ямбол. Откраднатите вещи не са били под постоянен надзор. По данни, които в момента се уточняват, танкът е изнесен извън територията на страната”, каза полковник Христо Тинев.

За изравянето на танковете, използвани през Втората световна война, офицерът и немските граждани са наели роми от съседните села. Според полковник Тинев първият танк е транспортиран от мястото най-вероятно с товарен автомобил. Тепърва експерти ще установяват каква е стойността на откраднатото и дали има антикварна стойност.

Прокурорите предполагат, че кражбата е станала след репортаж на една от националните телевизии за вкопаните по границата ни с Турция танкове и данните, че такъв модел военни машини в света са останали твърде малко.

Ако бъде доказана вината на задържаните, ги очаква присъда от три до 15 години затвор, но е възможно съставът на престъплението да бъде променен в по-тежък.

Други новини от Сливен