/ БГНЕС
Въвежда се временна забрана за влизане на територията на България на лица и пътни превозни средства, влизащи от Турция през следните граничните контролно-пропускателни пунктове Лесово – Хамзабейли, Капитан Андреево – Капъкуле, Малко Търново, съобщиха от министерството на здравеопазването.

Заповедта е на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Целта е да се осигури спазване на противоепидемичните мерки в началото на мюсюлманския празник Рамазан.

Изключение се допуска за тежкотоварни автомобили, превозни средства със специален режим на движение, автомобили превозващи хора, които се нуждаят от лечение, както и автомобили, изпълняващи хуманитарни мисии.

enlightenedЗабраната е в сила от 00:00 ч. на 24 април до 23:59 ч. на 26 април.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева обсъди с турския си колега Мевлют Чавушоглу
временните противоепидемични мерки по повод свещения за мюсюлманите месец Рамазан, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

"Отправихме предупреждение към българите да не пътуват при своите роднини в страната или чужбина преди Великденските празници. Сега отново го правим и в началото на Рамазана. Дори след отпадането на забраната гражданите, пътуващи между България и Турция, ще бъдат поставяни под карантина във всяка от двете държави при всяко преминаване на границата", заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Двамата министри изтъкнаха отличния диалог между двете страни и високото оперативно сътрудничество между българските и турските институции в борбата с пандемията и в облекчаването на мерките за гражданите и бизнеса.