За какво гласуваха държавниците
За какво гласуваха държавниците / netinfo

Възможно е скандалите по върховете на съдебната и изпълнителната власт, които белязаха хода на предизборната кампания за евровота, да разколебаят избирателите, това заяви президентът Георги Първанов минути, след като гласува в 28-мо училище в София.

„Винаги има наказателен вот и тези избори са повод българите да го упражнят”, каза още Първанов, като подчерта обаче, че от това как гласуваме, зависи защитата на националните ни интереси в Европарламента.

Премиерът Сергей Станишев заяви, че българските граждани разпознават на тези избори фалшивите екшън-герои и побойниците в политиката. След като гласува в 43-та секция на Националното музикално училище „Любомир Пипков” в столицата, Станишев прие от симпатизанти букет, в който с 25 червени рози беше изписано БСП.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински каза пред журналисти, че гласува за достойно представяне на България в Европейския парламент. Той даде вота си на изборите за членове на Европейския парламент от България в Столичната испанска гимназия "Мигел Сервантес".

Безкрайно важно е българският глас, българската позиция да е достатъчно авторитетна и сериозна за да бъде чута. Сега трябва да участваме във формирането на собственото си бъдеще, каза Георги Пирински.

Тези избори са много важни, защото гласът на обикновения българин трябва да се чува в Европа, заяви бившият премиер Симеон Сакскобургготски, който гласува в основно училище „Неофит Рилски” в град Баня. Той беше 100-тият избирател от общо 805-ма по списък и изрази съжаление от вялото протичане на вота.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган каза, че на евроизборите партията му иска да докаже, че принципът на уседналост няма да се отрази на резултатите на движението. След като гласува в 52-ро общообразователно училище „Цанко Церковски” в столичния квартал „Бояна”, Доган коментира, че не вижда основания за предсрочни парламентарни избори в България.

Министърът на земеделието Нихат Кабил заяви, че сега страната ни участва във формат съвети на министрите, но се нуждаем от още по-отчетливо присъствие в европейските институции. Министърът гласува заедно със съпругата и сина си в столичното 104-то училище „Захари Стоянов”.

Според Кабил ниската избирателна активност е била очаквана и се дължи основно на дъждовното време. Аз и моето семейство дадохме гласа си за това българските представители в Европейския парламент да участват още по-активно в реалната европейска политика, каза още Нихат Кабил.

2007 година е знакова за България, а гласуването на първите за страната ни избори за Европейски парламент ще означава, че сме знаели защо искаме членството и сме готови да се възползваме от него. Това каза еврокомисарят за защита на потребителите Меглена Кунева, след като гласува за български представители в Европейския парламент в 122-ро основно училище "Николай Лилиев" в София. Еврокомисарят подчерта, че според нея винаги е по-важно да мислим за това какво можем да направим, а не за това - какво ни се случва без наше участие.

Според министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова всички скептчини прогнози за ниска избирателна активност ще бъдат развенчани до края на деня. Тя гласува в 46-та секция в СОУ”Симеон Велики” в Пловдив.

Тези избори са вододел между стара и нова България, между историята и бъдещите хоризонти, каза Грънчарова.