/ БГНЕС, архив
Средно по 19 приемни семейства на месец остават без настанените в дома им деца заради лоши грижи, тормоз или насилие. През миналата година 235 временни родители са били заличени от регистъра за приемна грижа, показват данни на Агенцията за социално подпомагане (АСП).
 
Така на семействата се забранява да отглеждат нуждаещите се деца в дома си, а вече настанените у тях хлапета се прехвърлят при други приемни родители. "До тази мярка се стига, когато семейството не полага достатъчно грижи за детето или то е било жертва на насилие", обясниха социални работници.
 
Над 3000 семейства се отказали да изоставят децата си

През миналата година заради психически и физически тормоз над приемно дете отдел "Закрила на детето" в Плевен е заличило от регистъра 55-годишна жена, посочва "Монитор". Временната майка отглеждала второ дете от дома за сираци, с което обаче не се справяла.
 
"Използвала е обидни квалификации спрямо детето, подценявала е възможностите му и го сравнявала с предходното дете. Признава, че шамаросвала детето, когато не можело да реши някоя задача", се казва в доклада на социалните.
 
Каква е причината осиновяването у нас да буксува?

Проверката им показала и че 11-годишното момиче се отглежда в неподходящи условия. "Детето е нощувало в една стая с непълнолетните внуци на приемния родител, с което е поставено в риск", твърдят още от отдел "Закрила на детето".