Възможно е течът на серния диоксид в Пловдив да е започнал в събота
Възможно е течът на серния диоксид в Пловдив да е започнал в събота / cнимкa: БГНЕС

12 пъти над допустимата норма е била концентрацията на серен диоксид в епицентъра на обгазяването в квартал “Гаганица”, където в неделя вечер заради теч от цистерна бяха евакуирани жителите на 100 къщи. Това съобщи директорът на областната дирекция „Гражданска защита” Атанас Атанасов. До момента бяха огласени замервания за седемкратно надвишаване на нормите. Опасността за обгазяване на хората е била съвсем реална, тъй като втечненият серен диоксид е по-тежък от въздуха, пада ниско и се вдишва, обясниха експертите.

Изпускането на газа най-вероятно е започнало още предишната вечер, каза заместник-директорът на Областна дирекция на полицията Валери Баненкин. По-рано и жители на “Гаганица” разказаха пред Дарик, че още в събота са усетили сладникава миризма, напомняща парфюм. От РИОКОЗ заявиха, че няма постъпили сигнали от обгазените граждани за здравословни оплаквания. Масови профилактични прегледи не са били извършвани, а само на тези жители на обгазения район, които изрично са настояли за това. Двама са прекарали нощта под медицинско наблюдение в Спешния център.

Едва 4-5 души от изведените от домовете им жители на кв. “Гаганица” са се възползвали от възможността да бъдат настанени в разкрития евакуационен пункт в ДКЦ-3. Двайсетина са предпочели да останат на улицата, докато е продължавала работата на аварийните групи, разказа кметът на район Северен Ина Филипова.

Ще бъдат проведени подробни разпити и експертизи, за да се установи времето на възникване на теча, причините и за какво се е използвало това химично вещество, каза комисар Баненкин. Както Дарик съобщи, първоначалните данни от разследването сочат, че цистерната, собственост на фирма на Петър Манчев, е била паркирана в двора на бившата “Мототехника” от месеци и най-вероятно е работела като нерегламентирана стационарна станция за пълнене на бутилки.