Надяваме се още юни да имаме два медицински хеликоптера с готови екипажи, заяви служебният министър на транспорта Христо Алексиев по време на участието си в днешния парламентарен блицконтрол. 

Министърът съобщи, че крайният срок за подаването на офертите за първите два хеликоптера е изтекъл вчера. Има подадени две оферти на много реномирани HEMS оператори. Алексиев изрази надежда оценката да приключи бързо.

Министърът припомни, че по друга процедура страната ни се очаква да придобие още хеликоптери, първият от които се очаква да пристигне декември 2023 г., а останалите в периода 2025-2026 г. 

„Неколкократно сме заявявали, че спешната медицинска помощ по въздух е абсолютен приоритет за служебното правителство и държавата, тъй като касае живота и здравето на хората“, каза министърът. 

Радев: Ще отнеме години да подготвим летателния състав за медицинските хеликоптери (СНИМКИ)

Отговорът на министър Христо Алексиев бе на зададен въпрос от народния представител Настимир Ананиев от „Продължаваме Промяната“ – „Демократична България“, който поиска министърът да аргументира решението на служебното правителство да закрие дружеството „България Хели Мед Сървиз“. Според Ананиев така дейността по издирване и спасяване ще се оскъпи, възлагайки я на други оператори. 

„Държавата трябва да поеме много по-голям ангажимент, а не оперирането на спешната медицинска помощ по въздух да бъде поета от търговско дружество, било то и държавно“, бе отговорът на министър Алексиев. 
Иван Лазаров/БТА