Проектът на наредбата за остойностяване на труда на лекарите и на медицинските сестри е готов, обяви здравният министър
Проектът на наредбата за остойностяване на труда на лекарите и на медицинските сестри е готов. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев. Той присъства на тържественото събрание за отбелязване на 131 години от създаването на Военномедицинска академия. Проектът е резултат от съвместна дейност на работна група и на екип от Университета за национално и световно стопанство. 

На 17 декември проектът ще бъде представен пред съсловните организации, посочи здравният министър. По думите му документът ще бъде представен и пред парламентарната комисия по здравеопазване, но вероятно няма да се наложат законодателни промени. 

Ангелов: Некадърници са правили поръчката за медицинските хеликоптери

В коментар за прекратената обществена поръчка за хеликоптери за оказване на медицинска помощ Меджидиев изрази увереността си, че хеликоптери ще има. Ние сме длъжни да спазваме закона и законовите процедури, а в тази процедура цената, която беше предложена, не отговаряше на заложените нормативи, каза още той. В много кратък срок ще се проведе нова обществена поръчка с промяна в заданието, допълни той и посочи, че има достатъчно време до кроя на следващата година за закупуване на хеликоптери. Сега е създадена работна група, която ще оптимизира обществената поръчка.

За проекта за модернизиране на спешната помощ, който предвижда ремонт на съществуващи или изграждане на нови спешни центрове, както и купуване на нови линейки, чийто срок изтича следващата година, министър Меджидиев каза, че се актуализират цените по договорите с фирмите изпълнители. 

Преди дни Министерството на здравеопазването прекрати обявената обществена поръчка с предмет: „Закупуване на санитарни превозни средства за транспорт по въздух, осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ“, в която е заложена доставката на общо шест хеликоптера. Причина за това беше предвиденото в документацията задължително изискване оферираните хеликоптери и оборудване към тях да са на цена равна или по-ниска от заложения от възложителя максимален финансов ресурс.

След спряната обществена поръчка: МЗ обеща да спази срока за новите медицински хеликоптери

Проектът за модернизиране на спешната помощ се финансира по Оперативна програма "Региони в растеж"2014-2020" и срокът му беше удължаван два пъти. Стойността на проекта е близо 160 милиона лева.