Въведоха нови правила за здравословно хранене и в детските ясли и кухни
Въведоха нови правила за здравословно хранене и в детските ясли и кухни / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Въведоха нови правила за здравословно хранене и в детските ясли и кухни
66414
Въведоха нови правила за здравословно хранене и в детските ясли и кухни
  • Въведоха нови правила за здравословно хранене и в детските ясли и кухни

Минимални количества сол, захар и мазнини ще присъстват от тази есен в менюто на децата до 3-годишна възраст. След като вече бяха приложени наредби за здравословното хранене в училищата и детските градини, от тази година подобен документ разписва изискванията към храната в детските ясли и детските кухни. ЙЙ допълва информацията.

В интервю за Дарик доц. д-р Веселка Дулева - началник отдел "Храни и хранене" към Националния център по общественото здраве и анализи обясни, че с тази наредба за най-малките се затваря цикъла от нормативни документи за здравословното хранене на децата. Такава наредба за храненето в училище беше приета през 2009 г., а две години по-късно беше въведена и в детските градини.

Новите правила за малчуганите са влезли в сила от началото на септември. В минимални количества ще присъстват в менюто на малчуганите солта, захарта и мазнините.

„Тази малка възрастова група от 0 до 3 години млякото и млечните продукти, които се предлагат, ще бъдат пълномаслени, а не както в по-големия курс, когато вече предпочитаме по-нискомаслените продукти", обясни доц. Веселка Дулева.

Прясното мляко няма да се предлага на децата до 1 година, тъй като то може да увеличи рисковете от алергии.

До края на годината предстои да излезе и сборникът с примерни седмични менюта и рецепти за яслите и детските кухни. Доц. Веселка Дулева се надява наредбата да не затрудни местните власти и детските заведения, като подчерта колко важно е било обновяването на изискванията. Защото до момента в яслите се е готвело по рецептури от 70-те и 80-те години на миналия век, които залагали на запръжката - метод, който се отричал в момента при подготовката на детската храна.

„Заложили сме специфични изисквания към качеството на предлагането на месо, което да бъде без кости, без тлъстини; да не се предлагат заготовки от типа на кайма, кебапчета, кюфтета", каза още доц. Дулева.

По отношение на финансовия въпрос, често повдиган от общините, когато се коментира здравословното хранене експертите подчертават, че не става въпрос само за пари. Защото една и съща храна може да бъде приготвена като полезна или като вредна в зависимост от това дали използваме варене или пържене.

И докато все повече институции се включват в битката за налагане на здравословна храна за децата, то доц. Дулева призна, че тази битка все още се губи на терена на семействата и в училище, където децата освен, че не се движат достатъчно, все още намират начини да купуват вредни храни.

„Моделът се формира още в семейството и създаденият нездравословен модел на хранене и начин на живот като цяло остава след това и в по-късна възраст. За съжаление, наблюдаваме един недостатъчно добър модел на хранене, особено при децата от по-горния курс, което е за сметка на увеличаване на децата със затлъстяване", добави доц. Веселка Дулева.