ВСС и Цацаров да реагират на сигналите за Тенева, призова юристът Христо Иванов
ВСС и Цацаров да реагират на сигналите за Тенева, призова юристът Христо Иванов / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ВСС и Цацаров да реагират на сигналите за Веселина Тенева
69872
ВСС и Цацаров да реагират на сигналите за Веселина Тенева
  • ВСС и Цацаров да реагират на сигналите за Веселина Тенева

Висшият съдебен съвет и главният прокурор Сотир Цацаров трябва да реагират на сигналите и твърденията за дейността на съдия Веселина Тенева - единственият кандидат за главен съдебен инспектор в прекратената от парламента днес процедура за избор.

Това заяви в интервю за Дарик юристът Христо Иванов - програмен директор на Българския институт за правни инициативи. Институтът беше една от организациите, които поискаха прекратяване на избора на главен инспектор, заради краткия срок за номинации и обсъждане.

Новата процедура според Христо Иванов трябва да бъде вид „кастинг за чисти и можещи кандидати". Такива обаче често не искали да участват в предварително нагласен избор, какъвто политиците често правели.

Христо Иванов смята, че има достатъчно хора, които са с безспорни качества и за които не могат да се извадят факти, хвърлящи сянка на съмнения върху тях. „Но този тип хора не желаят да участват в процедура, която от самото начало изглежда нагласена.

Политическите сили са в дълг да измислят начин, по който да привлекат не хора, които са им известни, защото са им оказвали услуги и те разчитат да продължат да им оказват услуги, а да спечелят доверието на тази част от професионалната общност, която наистина е неопетнена. Такива хора наистина има", коментира юристът от Българския институт за правни инициативи.

Законодателите трябва да си дават ясно сметка, че независимо от това какви имитации ще се правят на прозрачност и откритост, всяка процедура, която остави съмнение за предварителна нагласеност на резултата и задкулисни договорки, ще бъде опорочена и критикувана, каза още Христо Иванов.

Юристът напомни, че Яне Янев е излязъл и казал, че притежава някакви документи, които са смущаващи относно дейността на съдия Тенева, след това Бойко Борисов се запознава с тези документи и потвърждава това нещо. „Сега на ход е ВСС и главния прокурор, защото ние не можем да си позволим за един магистрат, защото тя ще продължи да бъде върховен съдия, в пространството да останат недомлъвки, някакви съмнения около нейните имуществени сделки", заяви Христо Иванов. „Трябва да стане ясно, че един магистрат това не може да си го позволи, дори всички останали българи да го правят", допълни той.

На второ място - в никакъв случай не бива да се допусне политиците да правят внушение за това, че за магистрати има някакви съмнителни факти, смята Иванов. „Тук тежи сега на Сотир Цацаров веднага да се задейства и да поиска от Янев и Борисов цялата фактология, на която те базират твърденията си. Ако това пък са едни спекулации, по отношение на г-н Янев и г-н Борисов повдига въпроса за тяхната наказателна отговорност. За действащ магистрат такива голословни твърдения не могат да се правят политически", категоричен е Христо Иванов.


Целия разговор слушайте на Radio.DarikNews.bg