Проучване, представено при старта на кампанията „Алкохолът е лош шофьор", показва, че всеки трети българин е сядал пиян зад волана. В същото време пияните водачи продължават да предизвикат едни от най-тежките инциденти на пътя, съобщава Нова телевизия.

От началото на годината при над 5600 тежки катастрофи са загинали 545 души, а ранените са над 7000. Сред най-рисковите на пътя са младите и пияните водачи. Въпреки че алкохолът не е сред водещите причини за пътни инциденти, катастрофите след употреба на алкохол са сред най-кървавите. За първите 9 месеца на годината - 516 катастрофи са допуснати от младите зад волана. При тях са загинали 54 души, а 712 са ранени.

Всяка година катаджиите залавят поне по 9000 шофьори, позволили си да карат пили. Санкциите започват при повече от 0,5 промила, а когато чашките минат 1,2 промила - наказанието е затвор.

„Всички знаят, че е забранено да се шофира след употреба на алкохол, но малко хора спазват тази забрана", обяснява Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Признават го и самите шофьори. Повечето от тях си позволяват да се качат зад волана, защото смятат, че са пили малко. Или защото няма кой друг да шофира след запой. А тежките последици са неизбежни.

„Загубването на представата къде точно се намираме, невъзможността да се прецени правилно дистанцията - всичко това води до вземането на едно неадекватно решение", твърди Мария Ботева от Националната пътна полиция.

При младите шофьори рисковете са най-големи.

„Тези млади хора да почувстват в реални условия как биха се чувствали, ако са пили алкохол. Те губят ориентацията си, не могат да минат през права линия, намалява се виждането им", обяснява Надежда Тодоровска от БЧК.

Затова съвсем скоро санкциите при тях ще започват при 0.2 промила.

„Практически за тях ще бъде абсолютно забранено да се употребява алкохол - една бира, половин бира - 0.2 е изключително ниска граница", пояснява Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

С промените пияните зад волана ще бъдат спирани от движение, като ще може да се свалят и номерата на коли, управлявани след някоя чашка зад волана.

Източник: Novanews.bg