Все още има опасност политиците да влияят на съдебна власт, смята Борисов
Все още има опасност политиците да влияят на съдебна власт, смята Борисов / снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов заяви, че се полагат огромни усилия за върховенството на закона. Той участва в дискусия, с която Американската търговска камара в България отбеляза 20 години от създаването си.

"До 1990 година махалото беше в единия край и човек можеше да бъде осъден за неправилно дишане, а сега е в другия край. Може би трябва да остане там, докато партиите покажат, че процесите на демокрацията са необратими", каза пред бизнесмени Борисов.

С много желания всички във всички институции работим за промяна в Конституцията където съдиите да избират съдии, а прокурорите - прокурори.

"За да могат там професионалистите да защитят своята репутация и да има бързо, открито и лесно съдопроизводство - това го искаме всички, не само чуждите инвеститори", подчерта премиерът. Не ми се вярва на политиците да им е отминал апетитът да влияят на прокуратурата и на съдиите, добави той.

Борисов призова България да може да прави бизнес в САЩ без визи

Борисов посочи още, че отношението на Европейския съюз към България може да е пример за отношението на САЩ към нашата държава.

"Ние вече сме в осмицата по усвояване на еврофондовете. Можем да изпреварим други държави, защото имаме 94 - 95 процента усвояване, макар че ние сме единствените, на които два пъти бяха спирани всички фондове. България е длъжна да бъде стабилна държава", подчерта премиерът.

Войните не свършват така лесно, както си мислят някои - не случайно при футболен мач между Сърбия и Албания повече участва полицията и жандармерията, отколкото футбола, каза Борисов. Нашите съседи от Турция са в много тежка ситуация, а това е огромна държава която ни е буфер между Русия, Ливан и други държави. Те са ни границата, ние спираме по 200 - 300 или 1000 души които са бежанци или емигранти, всеки ги нарича по различен начин. "Идват тук и не им харесва, отиват в Хърватия и в Австрия и там не им харесва - искат си Швейцария" .

Сагата с Гърция още не е свършила - след една година по това време пак ще си говорим за Гърция. Мерките, които се предприемат няма да върнат дълга на страната, а това ще генерира напрежение, защото 83 милиарда евро са много пари. Македония е в предсрочни избори, а отвъд Черно море е Крим, каза Борисов.

Премиерът благодари на главния прокурор Сотир Цацаров за съдействието за борбата с контрабандата.

"Разковничето на проблемите беше обединението на работата на различните служби. Досега всяко ведомство си събираше информация само за него, а между тези бази данни минаваше и контрабандата. Само от слагането на камера на един кантар са спестени 17 млн. лева. Над 2,3 млрд. лева са събрани повече от началото на годината. Представяте ли си къде са били тези пари в предходните години", попита Борисов и допълни: "Няма да се поколебая да продължа в тази посока - и на нас ни хареса да даваме пари".

Премиерът обеща коледни добавки за пенсионерите

Пенсионерите ще получат 50 млн. лева за Коледа, а учителите - над 20 млн. лева. Даваме над 100 млн. лева и на тютюнопроизводителите, това са братя мюсюлмани, които само сега това могат, трудно е да ги научим да отглеждат карамфили, каза Борисов.

"Дадохме пари и на животновъдите и още 100 млн. лева за инфраструктура, иначе някои мостове щяха да паднат", допълни той.

При нас "will" (ще) не съществува - днес, веднага искаме решение. При нас данъците са ниски - ДДС е 20 процента и не се изкушаваме да го вдигнем. Дългът също ни е нисък, а бюджетният дефицит го смятаме на около 2 процента от БВП. И тук САЩ могат да се поучат от нас. Ако ние направим дълг като вашия, това мероприятие (дискусията) днес нямаше да го има, каза Борисов.

Ние не само спираме контрабандата, но събираме максимално приходи, за да отиват парите за спорт, образование и култура, каза Борисов.

Източник: БТА