Връщат старите условия за пенсиониране на военните
Връщат старите условия за пенсиониране на военните / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Парламентарната Комисия по отбрана подкрепи внесения от депутати от левицата законопроект за изменение на Кодекса за социално осигуряване, който предвижда отпадане на допълнително въведеното в края на 2012 г. условие за възраст за пенсиониране на военните.

Заседанието беше открито за медиите след решението на членовете на комисията по предложение на депутата от "Атака" Венцислав Лаков, съобщава БТА.

Атанас Мерджанов и министърът на отбраната Ангел Найденов обосноваха предложението пред комисията, като наред с другите аргументи Найденов отново посочи, че 1195 военнослужещи имат изискуемите 27 години стаж, а според експертите от военното ведомство от тях единици биха се възползвали от правото на ранно пенсиониране при връщане на старите условия.

От ГЕРБ не се обявиха категорично срещу законопроекта, но предложиха гласуването в комисията да се отложи с аргумента да бъдат събрани възможно най-широк кръг становища от различни институции, както и решението внимателно да бъде обмислено и в дългосрочен аспект. В крайна сметка обаче беше решено да се гласува днес, а сред подкрепилите промените в КСО беше и Пламен Манушев от ГЕРБ, вицеадмирал от резерва.

Участниците в заседанието споделиха виждането, че на армията са необходими стабилност и предвидимост.

Министърът на отбраната Ангел Найденов коментира гласуването в комисията като огромна крачка към очакванията на военнослужещите. Найденов каза пред журналисти, че очаква подкрепа и в пленарната зала от различни парламентарни групи.

В отговор на въпрос министър Найденов каза, че се правят разчети за еднократно материално стимулиране, каквото по думите му военнослужещите и всички, работещи в отбранителната система, заслужават в не по-малка степен от останалите граждани.