Внесен е обвинителен акт срещу ген. Войнов
Внесен е обвинителен акт срещу ген. Войнов / netinfo

Софийска военноокръжна прокуратура внесе обвинителен акт срещу генерал - майор Кирил Войнов, бивш директор на Дирекция „Пожарна и аварийна безопасност" в МВР.

Той е обвинен, че неправомерно дал мобилни телефони на секретарката и шофьора си. Това съобщи шефът на Софийската окръжна военна прокуратура Спас Илиев. Срещу Войнов се води още едно дело в София и проверка в Сливен.

Според обвинителния акт Войнов е нарушил заповед на вътрешния министър и е разрешил използването на служебни gsm-и на секретарката и шофьора си. Така, за 5 г. от 2001 до 2006 г., те са навъртели сметка за 9 000 лв. По Наказателния кодекс за това се предвижда от 1 до 5 г. затвор.

Срещу Войнов има и друго висящо дело за длъжностно престъпление и то е за неизпълнение на служебни задължения - за това, че е издавал разрешителни за 20 големи обекта срещу дарения. Повечето от тях е подписвал лично. Даренията са за суми над 40 000 лв.

Даренията са били за пожарната и за различни фондации за приложни спортове. Някои от фондациите са към Дирекцията на пожарната, а други са регистрирани на домашния адрес на Войнов.

Едната от тези фондации, “Балкански”, се управлява от служители на пожарната, а в друга участва лично Войнов. От това дело са отделени материали за ремонти на апартамент и вила на семейството на Войнов от служители на пожарната, които са изпратени във Военна прокуратура –Сливен.