/ БГНЕС
Редица пътища в страната са заледени, особено тези в Северна България. Поради обилните валежи и снеготопене са се активизирали на места и свлачища, а в планините е висока опасността от лавини.
 
След временни ограничения вече е възстановено движението на всички автомобили по пътя Добрич - Силистра, Добрич - Балчик, Варна - Добрич, Кочмар - Тервел - Силистра, пътя Карапелит - Кочмар, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". По-рано много пътища бяха затворени заради силно ограничена видимост и леден дъжд.

Пътищата от републиканската мрежа в област Добрич са обработени със соли срещу заледяване и всички направления са отворени за движение на моторни превозни средства без ограничение, съобщават от пресцентъра на областната управа. За кратко по пътните отсечки бе въведена забрана за движение на моторни превозни средства поради влошаване на времето и образуване на поледица. Отворен за движение е и първокласният път от българо-румънската граница - към Дуранкулак и село Кранево.
 
Областният управител Красимир Кирилов е предупредил всички общински управи да следят за нивата на язовири, реки, дерета и други места на водосбори поради опасност от преливане след бързото топене на снега, информират от областната управа.

Движението е в едната лента двупосочно по пътя Лакатник - Оплетня отново поради свличане на скална маса.

Дъждовете отприщиха свлачища и срутища по пътищата в Смолянско

Дъждовете в последните дни отприщиха редица срутища и свлачища по пътищата в област Смолян, като има опасност от падащи камъни в цялата област.
 
Само за денонощие са получени четири сигнала за разчистване на паднала скална маса на пътните настилки, съобщават от Областно пътно управление. Най-сериозен на този етап е проблемът по пътя Смолян-Мадан, в района за разклона с. Тикале, където е затворено едно от пътните платна.

Затруднено е движението по главния път София - Варна, в участъка между пътен възел Абланица и село Голец край Ловеч заради свлачище. Срутила се е скална маса на пътното платно. От Областното пътно управление в Ловеч съобщиха, че вече е започнало разчистване на скалните късове, но не се налага затваряне на участъка. От там допълниха, че шофьорите трябва да се движат с повишено внимание по главния път София - Русе в района на луковитското село Румянцево, тъй като пътното платно там е наводнено.

Пътищата в община Русе са проходими при зимни условия след образувалата се поледица тази сутрин. Това съобщи директорът на общинската дирекция "Обществен ред и сигурност" в града Спасимир Димитров. Машини на снегопочистващите фирми осоляват улици и булеварди в града, разширяват се и платната за движение. В общината няма населени места без електрозахранване.

Времето в неделя: Облачността се увеличава и започват валежи от дъжд

Движението по пътя Ахтопол - Синеморец е ограничено за леки автомобили поради преливане на река Велика на пътното платно, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

15 души са ранени при 9 катастрофи в страната през изминалото денонощие, информира МВР. Загинали няма. В София са станали 69 леки и едно тежко произшествие. Ранен е един човек.

Днес времето ще бъде дъждовно. Температурите ще са по-ниски от вчера, но все пак ще са с положителни стойности - до 4-8 градуса.
 
Продължава обилно да се стопи снегът, който натрупа висока снежна покривка преди дни. Продължават да са високи и речните нива, следят се нивата и на язовирите. В понеделник също ще бъде предимно облачно, но валежите почти навсякъде временно ще спрат. Температурите остават без съществена промяна.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg