ВКС въвежда система за определяне на сложността на делата
ВКС въвежда система за определяне на сложността на делата / снимка: sxc.hu
ВКС въвежда система за определяне на сложността на делата
64430
ВКС въвежда система за определяне на сложността на делата
  • ВКС въвежда система за определяне на сложността на делата

Върховният касационен съд е разработил новаторска система за измерване сложността на делата, съобщи зам.-председателят му Павлина Панова, която отговаря за наказателната колегия.

Идеята на проекта е да се поставят степени от 1 до 5 на делата според тяхната фактическа и правна сложност. За целта са измислени шест различни критерия, свързани с процеса, които се оценяват и накрая събрания резултат формира индекса на сложност на делото. Ако той е между 25 и 30 точки, това означава, че делото е с изключителна сложност.

Причината за разработването на новата система е невъзможността да се измерва натовареността на съдиите единствено по броя дела гледани от тях на година, без да се отчита тяхната сложност. Шестте критерия са обема на делото по страници, наличието на едно или повече престъпления, броя на подсъдимите броя на допълнителните страни по делото и броя на отворените актове. Системата вече е представена на Висшия съдебен съвет и ще влезе в сила при Върховния касационен съд от 3 юни. Целта е например съдия, който е получавал дела с висока степен на сложност, следващия път да бъде избран да получи такива с по-ниски стойности.

Председателят на наказателната колегия Павлина Панова посочи, че за миналата година най-разглеждани са дела за престъпления против собствеността. В тази група попадат грабежите, кражбите и измамите. Следват престъпленията срещу личността, където спадат убийствата, телесните поведи и разврата.

Другият заместник шеф на Върховния съд Таня Райковска, която отговаря за търговската колегия, изтъкна ръст на застрахователните дела, както и на тези за неправомерно уволнение. Красимир Влахов, председател на гражданската колегия, каза, че се наблюдава тенденция за намаляване на споровете за собственост, за сметка на трудовите дела, като обяснение за това е икономическата криза.

Председателят на ВКС Лазар Груев каза, че депутатите все още не са разгледали доклада за работата на съда за 2011 г.

През 2012 г. съдиите в наказателното отделение на ВКС са разгледали общо 2643 дела. От тях 2371 са новопостъпили, а 272 са останалите незавършени от 2011 г. Средно през един съдия от наказателното отделение са преминали 83 дела.

Отложените дела през миналата година са били 266, като основната причина за отлагането са били подсъдимите и тяхната защита. Общо 13 пъти в причина за отлагане са ставали фалшиви сигнали за бомба в Съдебната палата.