Вицепремиерът на Сърбия Джелич: Компромисът за Косово е възможен
Вицепремиерът на Сърбия Джелич: Компромисът за Косово е възможен / снимка: БГНЕС

Ние не желаем да живеем с митове, но смятаме, че няма причина международното право да се нарушава само в случая със Сърбия. Това заяви в „Седмицата” на Дарик вицепремиерът на Сърбия Божидар Джелич.

Джелич посочи за пример мнението на държавния секретар на Министерството на външните работи на Испания. Ако не вярвате на сърбите, може би ще повярвате на испанците, каза Джелич. „Косово е една нелегална държава, затова Испания няма да го признае и затова е много лошо, че това направи България”, категоричен бе вицепремиерът на Сърбия.

Сръбският вицепремиер посочи, че редица съседни държави не са признали Косово и изрази съжаление за предприетата от българските му колеги стъпка в тази насока. Божидар Джелич увери, че сръбското правителство не предвижда никаква форма на насилие или отмъщение – бъдещето на Сърбия не е в това, ние искаме стабилност на Балканите, каза Джелич. Тук той посочи ролята на българската дипломация, която може пред Генералната асамблея на Обединените нации да настоява за начало на преговори за бъдещето на Косово, с участието на Белград и Прищина. В момента в такава дестабилизация е въведена и Македония.

Божидар Джелич изрази надежда, че разумът и духът на компромиса ще надделеят и че ще бъде зачетен националният интерес на сърбите. В хода на преговорите бяха предложени серия компромиси, каза сръбският вицепремиер и посочи някои от тях: Косово да има собствена фискална и валутна политика, да може директно да участва в международни финансови институции, да може отделно да преговаря с Европейския съюз, да има членство във всички международни организации, с изключение три – Обединените нации, Съвета на Европа, както и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Готови бяхме Косово да има собствена полиция и жандармерия, но не и собствена армия, каза Джелич, като припомни, че това не е предвидено дори в плана на Ахтисаари.

Дори и днес да изглежда нереално, компромисът е възможен. Алтернативата е една отворена кутия на Пандора, каза сръбският вицепремиер и посочи последствията: дестабилизация на Сърбия с падането на правителството, голям удар за проевропейските и прореформистките сили в Сърбия и подтик на всички терористични организации.

Сръбското правителство не предвижда никаква форма на отмъщение заради това, че България е признала независимостта на Косово. Ние искаме стабилност на Балканите, отбеляза още сръбският вицепремиер Божидар Джелич. Той каза, че българската дипломация все пак може да помогне, като настоява пред Генералната асамблея на Обединените нации за начало на преговори за бъдещето на Косово, с участието на Белград и Прищина.

На въпрос какво е бъдещето на българските инвестиции в Сърбия, след признаването на Косово, Джелич отговори: „Смятам, че никой не желае да върши каквато и да е дискриминация към българските инвестиции. Никой не иска да разваля отношенията с България. Но никой не разбира защо България предприе тази дискриминация спрямо Сърбия.”

Цялото интервю на Кирил Вълчев в със сръбския вицепремиер в „Седмицата” на Дарик чуйте в звуковия файл!