/ БТА
3 вицепремиери и 7 министри от кабинета "Петков" ще участват в петъчния парламентарен контрол.

Най-много са въпросите към вицепремиера и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов, свързани с ВиК и инфраструктура.

Вицепремиерът Асен Василев ще отговаря на въпрос за намерение за използване на геотермалните извори за производство на ел. енергия, за реалното функциониране на автоматизирани измервателни уреди за производителите на алкохол и цигари и раздадени допълнителни възнаграждения на служителите в НАП в края на 2021 година. Той ще отговори на въпрос и за възможностите за създаване на механизъм за крипто плащане.

Вицепремиерът Корнелия Нинова ще отговори на въпрос за изпълнението на Закона за индустриалните паркове.

Министърът на здравеопазването Асена Сербезова ще отговори на питане за Националната детска болница, а министърът на земеделието Иван Иванов ще отговаря на въпрос по повод необходимостта от спешни мерки за ремонт на язовирната стена на язовир "Огоста" край град Монтана от неговия собственик Министерството на земеделието.

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков ще отговори на въпрос за политиките за неучащи и неработещи младежи до 29-годишна възраст, а както и за ангажиментите на страната в Плана за възстановяване и устойчивост за политиката за социално подпомагане.

На депутатски питания ще отговарят още министърът на транспорта Николай Събев, министърът на електронното управление Божидар Божанов, както и министърът на туризма Христо Проданов.

В рамките на парламентарния контрол ще се проведат разисквания по питането на народния представител Христо Гаджев към министъра на отбраната Стефан Янев относно ролята на Министерство на отбраната по опазване на държавната граница и поддържане на защитната инфраструктура.

Преди контрола ще се проведе блиц-контрол от 09:00 ч., което означава, че в първите до два часа от заседанието в първия петък на всеки месец министър-председателят и заместник министър-председателите се явяват пред Народното събрание и отговарят на актуални устни въпроси, които се отнасят до общата политика на правителството.
БГНЕС