ВАС не уважи искане на проф. Витан Стефанов и проф. Георги Бакалов
ВАС не уважи искане на проф. Витан Стефанов и проф. Георги Бакалов / netinfo

Върховният административен съд е оставил без уважение искането на проф. д-р Витан Стефанов и проф. д.и.н. Георги Бакалов за спиране на действието на текстове от Правилника за устройството и дейността на Софийския университет "Св. Климент Охридски", съобщиха от съда.

Определението може да се обжалва с частна жалба пред петчленен състав на ВАС в седемдневен срок от съобщението до страните. Според жалбоподателите с атакуваните текстове се въвеждат ограничения за кандидатстване за изборни ръководни длъжности в университета, които не са предвидени в Закона за висшето образование и с които се ограничават правата на двамата да бъдат избрани. В жалбата пише: "Според Правилника за устройството и дейността на СУ "Св. Климент Охридски" се въвежда допълнително условие в рамките на мандата от четири години кандидатът да не навърши пенсионна възраст от 65 г., макар по време на кандидатстването той да не е в пенсионна възраст." Жалбоподателите твърдят, че тези текстове са противозаконни и молят ВАС да ги обяви за нищожни.

С молба проф. д-р Витан Стефанов и проф. д.и.н. Георги Бакалов искат съдът да спре действието на атакуваните норми от правилника. Тричленният състав на ВАС е приел, че в молбата не са посочени основания за спиране на действието на оспорените разпоредби, като са изложени съображения, че е насрочена дата за избор за ректор на Софийския университет, което обстоятелство е основание за уважаване на искането им.

Съдебният състав, като преценил направеното искане на основание предмета на жалбата и изложените доводи за оспорване на посочените разпоредби от правилника, както и доводите в молбата, че при осъществен избор за ректор на Софийския университет ще бъдат засегнати интересите и на жалбоподателите, приема искането за неоснователно.

Основание за спиране на действието на оспорените текстове е възможността от настъпването на значителни или трудно поправими вреди за жалбоподателите. Настъпването на посочените последици следва за конкретния случай да е достатъчно вероятно - т. е. да е налице съществен интерес от спиране на действието на оспорените текстове. Молителите не са изложили съображения, с които да обосноват съществен интерес и които да са основание за уважаване на молбата. Делото е насрочено за разглеждане по същество от тричленен състав на ВАС на 21 януари 2008 г.