/ БТА
Пореден ден, в който представители на „Има такъв народ“ проведоха експертни разговори и срещи с „Демократична България“, „Изправи се БГ!Ние идваме!“ и БСП. Целта на срещите – да бъдат обсъдени отделните политики на бъдещо управление. Във втория ден от експертните разговори темите бяха енергетика и иновации, здравеопазване и образование. Тенденцията при партиите до момента е обща посока и сходни виждания и цели. Предстои да стане ясно дали и кога ще бъде представен проектокабинет.

„Има такъв народ“: До края на седмицата би трябвало да има готов кабинет с имена

Разговорите на тема "Енергетика" между "Демократична България" и "Има такъв народ" ще продължат. Това заяви Владислав Панев от "Демократична България" пред журналисти веднага след срещата на експертно ниво между двете формации. По думите му, трябва да се вземат спешни решения, особено по отношение на "Марица-изток", защото цената на въглеродните емисии е висока - над 60 евро на тон. Това поставя в изключително неблагоприятно положение целия регион на Стара Загора. "Там трябва да се действа от днес за вчера", коментира Пенев.

По темите като "либерализация на пазара на електроенергия" има съвпадения. Тепърва ще се разговаря и по различията, които имат двете формации в енергийния сектор, включително и за "Марица-изток". По темата за "Марица-изток" все пак има съвпадения. Пенев е убеден, че по нея двете формации ще постигнат съгласие. Той уточни, че това ще бъде за запазване на максимален брой работни места и за защита на хората, които работят в комплекса.

Срещи на експертно ниво между „Има такъв народ“ и част от партиите – има ли обща посока (ОБЗОР)

Над 90 на сто са съвпаденията във вижданията за развитие на енергетиката и с "Изправи се БГ!Ние идваме!", стана ясно след края на разговорите между експертните групи на двете формации.

Арман Бабикян от "Изправи се БГ!Ние идваме!" уточни, че има неща, които ще трябва да бъдат дообмислени в движение, защото секторът е тежък.

Съвпадения в позициите имало по отношение на АЕЦ "Белене" и седми реактор на АЕЦ "Козлодуй", смарт домове, умните мрежи.

„АЕЦ "Белене" - не, седми реактор на АЕЦ "Козлодуй" - да“, обобщи Бабикян. Разбиране имало и за диверсификацията на източниците на газовите доставки.

„В енергетиката има милиарди левове задлъжнялост, тежък е въпросът и с Мариците и пренасочването на работната сила към друг вариант на заетост, с лека ръка не можем да говорим, че "вървим бодро напред“, допълни той. По думите му, истината е , че нямат тежки разминавания за развитието на сектора с "Има такъв народ".

Над 90% са съвпаденията във вижданията за енергетиката при ИТН и „Изправи се БГ! Ние идваме!“

Проф. д-р Георги Михайлов от БСП също направи коментар пред журналисти след разговорите на партията с представители на "Има такъв народ". По повечето от основните въпроси по отношение на здравеопазването е постигнато съгласие.

Той уточни, че за финансирането и управлението на лечебните заведения е постигнато съгласие. "Лечебните заведения не могат да бъдат търговски дружества", изтъкна Михайлов. По думите му, ще бъдат направени сериозни промени в Закона за лечебните заведения и в Закона за публичните предприятия.

По време на разговорите е бил поставен много сериозен акцент върху това, че изискванията към различните лечебни заведения в страната са различни и условията, в които те работят, са различни. Затова трябва да се заложи на принципа на подпомагането, особено на малките лечебни заведения в отдалечени райони, които изпитват големи трудности. Това е свързано с проблемите на регионализацията, които БСП засяга в своята програма.

Много сериозно внимание е било обърнато и на проблемите с кадрите.

БСП и „Има такъв народ“ са постигнали съгласие по основните въпроси за здравеопазването


"Ние сме изключително неприятно изненадани от това, че беше премахната Наредбата за специализацията на българските лекари. Но смятаме, че тук трябва да се направят много по-сериозни промени, за да могат българските лекари с удоволствие да остават да специализират в своята родина, а не цели курсове да напускат страната след завършването на образованието си", добави представителят на БСП.

Сериозни въпроси са били поставени и по отношение на лекарствената политика. Тепърва предстои тяхното изясняване. Като положителна се приема идеята на БСП за намаляването на ДДС, но трябва ИТН да прецени до каква степен ще подкрепи предложението на левицата.

"Това са повечето неща, които обсъждахме на тези преговори", обобщи проф. д-р Георги Михайлов.

Утре разговорите продължават с политически сили, отново на експертно ниво.