След проведените динамични политически консултации между партиите през последните дни, днес започнаха и разговорите на експертно ниво, за да се детайлизират темите, посоките и вижданията. А целта - да се набележат общите допирни точки между партиите, така че да се намери вариант за съставянето на кабинет.

До края на седмицата „Има такъв народ" може да представи състав на проектокабинет. Такава заявка направи депутатът от ИТН Радостин Василев преди срещите.

Експертни разговори между ДБ и „Има такъв народ“ по тема правосъдие - какво се разбраха

enlightenedПървата среща на „Има такъв народ“ (ИТН) беше с „Демократична България“.

По тема "Правосъдие" с ИТН гледаме в една посока, заяви пред медиите Надежда Йорданова от "Демократична България". Тя отбеляза, че с колегите си от партията на Слави Трифонов имат не разлики, а нюанси в някои позиции по правосъдната тема, като например по някои елементи на Висшия съдебен съвет, прокурорската колегия, както и детайли относно избора на главния прокурор, какъв да бъде механизмът. Също и при закриване на спецправосъдието, как да се уреди статутът на магистратите. Йорданова добави, че разговорите по различни въпроси с "Има такъв народ" ще продължат.

"Обсъдихме нашето виждане за обхвата на конституционните промени, които очакваме да се случат. За нас са важни измененията в ЗСВ и НПК, които сме внесли, но сме готови на евентуални прецизирания и промени в рамките на парламентарната процедура", каза още Йорданова.

Самоцелно прекратяване на мандата на ВСС поставя много въпроси и проблеми, включително конституционни, допълни тя и уточни, че от "Демократична България" по-скоро гледат с притеснение към един такъв подход.

Експертна среща и между „Изправи се БГ! Ние идваме!" и „Има такъв народ“

enlightenedСлед това "Има такъв народ" проведоха и експертни разговори с "Изправи се БГ! Ние идваме".

„Имаме съвпадение в икономическата и финансовата част на програмите. Основно разговорът беше по отношение на предстоящите краткосрочни и дългосрочни решения, които трябва да вземе парламентът по отношение на най-уязвимите групи“. Това каза пред журналисти председателят на ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова след срещата.

„Коментирахме преизчисляване на пенсиите в две стъпки - от 1 октомври в резултат на актуализация на бюджета, която ще бъде направена през следващия месец, и от 1 януари промените за пенсиите да продължат, както и подкрепата за най-уязвимите групи“, съобщи тя.

„Нашето настояване е минималната пенсия да стане 369 лева, да стигне прага на бедност, и да бъдат повишени всички останали пенсии или на база осигурителен доход от някоя от последните години, или с повишаване на коефициента на всяка година осигурителен стаж“, посочи Манолова.

Със сигурност ще има промени от 1 октомври, продължаваме да уточняваме детайлите, коментира тя и заяви, че няма да отстъпят да има преизчисляване от 1 октомври и минималната пенсия да е 369 лева, както и подкрепа за семействата с деца и за хората с увреждания.

„Няма никакви намерения за приватизация на ББР, нито за въвеждане на концесиониране на магистралите“, заяви Манолова. Това е ясно, така че не сме го и коментирали, добави тя.

Мария Капон допълни, че напълно имат съвпадение с данъчната политика, която ИТН иска да води, т.е. запазване на 10 процента корпоративен данък, запазване на плоския данък и включване на необлагаем минимум, което от "Изправи се БГ! Ние идваме!" са обещали, и повишаване на прага за регистрация на ДДС.

„Тук е въпрос също на изчисления, при тях в програмата е 100 хиляди лева, при нас е 200 хиляди, ние ще настояваме поне да стигнем до европейската директива от 165 хиляди“, добави тя.

Капон посочи още, че са коментирали и децентрализацията - определен процент от данъка на физическите лица да остава в общината. Тя каза, че са се разбрали за данък "уикенд", данък "дивидент" да стане е нула и да бъде намален данъкът на едноличните търговци.

БСП дойде на разговори с „Има такъв народ“ по социалната политика

enlightenedМалко по-късно на експертни разговори с „Има такъв народ“ дойдоха и от БСП.

Впечатлени сме от това, че има промяна в позицията на ИТН и ще има разговори с всички партии. Ние ще говорим по въпроси, свързани със социалната политика. Ще представим нашата програма, ще чуем тяхната и ще видим къде съвпадат и се различават. Ние държим изключително много на преизчисляването на пенсиите от 1 септември. Политиките за младите семейства – данъчни облекчения, безплатни детски градини, безплатни лекарства на децата до 14 години.” Това заяви социалистът Георги Гьоков, който участва в преговорите по социалните теми с ИТН от името на БСП.

По думите му много от приоритетите на двете страни съвпадат, но друг е въпросът кой си държи на обещанията и кой – не. Той уточни, че това са предварителни разговори и има време до генералното решение. Депутатът от левицата изрази мнение, че след като останалите срещи за разговори по сектори минат, ще има една обобщаваща среща между двете страни, в която всеки ще представи отново нещата, от които не може да отстъпи и тогава ще излезем с изявление кое приемаме и кое – не, и дали ще подкрепим или не.

„Има такъв народ“: До края на седмицата би трябвало да има готов кабинет с имена

„Нужни са компромиси, но до каква степен – ще решим в разговорите ни, както и в органите на БСП - Националният съвет на БСП също трябва да се произнесе”, каза още Гьоков.

„В интерес на Българите е да има правителство, защото трети избори ще дойдат в повече на българския народ”, смята социалистът.

Следващата седмица ще има още такива срещи между партиите.

Междувременно стана ясно, че от "Има такъв народ" предлагат да няма пленарни заседания всяка седмица. Това се случи на близо 3-часово заседание във временната Комисия за промени в правилника, посочва NOVA.

Председателят на парламента Ива Митева обяви, че е представила пред колегите си нов вариант за работа. А той е пленарните заседания да не са всяка седмица, за да може да има по-задълбочена работа по комисии. Така например да се редуват – седмица комисии, седмица с пленарни заседания. Митева се аргументира, че и в други европейски страни било така. 

В 46-ия парламент ще има и нови комисии – по икономическа политика, високи технологии и дигитализация. Предлага се Комисия по електронно управление и информационни технологии. Заложено е да има отделна Комисия по туризма, която досега беше в едно с икономическата политика.

А законопроекти няма да се гледат на първо четене, преди да е минало обществено обсъждане.

„Може би ако кажем, че Народното събрание няма да заседава всяка седмица, това би създало някакво напрежение. Предлагаме комисиите да са отворени, а народните представители, за това са избрани, да тичат и да работят ежедневно по законопроектите. Смятам, че това е по-разумно от това законодателстване в момента. На крак, всеки ден. И това редуване на Комисия със зала ежедневно, не е според мен добрият подход. Решихме да го обсъдим още по-добре, за да не привързваме. Това, което основно не трябва да се забравя, е, че парламентарният контрол не трябва да спира, независимо как работя комисиите”, заяви Ива Митева.

Предлага се към Вътрешната комисия да има подкомисия за прилагането и използването на СРС-та. По отношение на парламентарния контрол към министрите е заложено те да не могат да отклоняват питания по актуални въпроси.