Румен Радев
Румен Радев
Президентът Румен Радев насрочи консултациите с представители на парламентарните групи в 46-ото Народно събрание.

По Конституция, президентът трябва да се срещне с представители на партиите, преди да връчи мандат за съставяне на правителство на посочения кандидат за министър-председател от най-голямата от тях.

Консултациите започнаха от сутринта с най-голямата група, а именно - „Има такъв народ“.

Георги Димитров

„Има такъв народ“ ще предложат правителство, обяви зам.-председателят на партията Тошко Йорданов. Той обаче предупреди, че това ще стане само ако поканените на разговори партии направят компромиси и се обединят около общи приоритети. В противен случай, той не изключи нови избори.

От своя страна президентът Радев настоя този път да бъдат изчерпани всички възможности за съставяне на правителство. "Нека да не бързаме с формулата: Нямаме обща визия, нямаме общи цели, нямаме общи приоритети. Отиваме на предсрочни избори“.

Втори трябваше да се явят на консултации от ПГ на ГЕРБ-СДС. На брифинг в парламента обаче те обявиха, че няма да отидат при президента.

Десислава Атанасова
БТА

Причината - според тях диалогът е нарушен нееднократно и вече се водят разговори между останалите парламентарни групи, които имат желание да съставят правителство.

"В рамките на 45-тото Народно събрание ГЕРБ-СДС беше първа политическа сила, която получи мандат и покани две от парламентарните сили на разговори - те не се явиха /"Има такъв народ" и "Демократична България"/", припомни председателят на парламентарната група Десислава Атанасова. И предположи, че, може би, те реципрочно не ги канят на разговори.

"Румен Радев разедини тежко българската нация и ние смятаме, че в момента той не може да бъде легитимиран като обединител", допълни Даниел Митов.

За нас е чест да сме опозиция и да сме изолирани от това, което се случва, обяви Томислав Дончев.

Трети на Дондуков 2 отидоха от ПГ на БСП за България

Георги Димитров

Именно от БСП зависи постигането на стабилно управляващо мнозинство. Това заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите с левицата.

От своя страна тя информира президента, че левицата ще води разговори с „Има такъв народ“, но също така има готовност и за свое правителство.

"Ако не се стигне до реализация на първи и втори мандат, ние имаме политическо решение. Затова ако решите, че трябва да ни връчите третия мандат да съставим кабинет, ние ще го вземем", заяви лидерът на БСП.

"Харесвам тази готовност за получаване на мандат за съставяне на правителство, смятам, че това е отговорност на всяка една политическа сила в българския парламент", отговори ѝ Радев.

Четвъртата среща на Радев беше с ПГ на Демократична България

Румен Радев/Фейсбук

"Демократична България" ще участва в преговори за съставяне на правителство, но няма да даде своята подкрепа на всяка цена. Това заявиха от партията.

По думите на Христо Иванов те биха подкрепили само власт, която може да извърши "трайна промяна" в държавата. "Нас ни интересува как ще формираме такава парламентарна конфигурация, която да излъчи правителство на трайната промяна. Не на всяка цена ще дадем подкрепата си“.

От своя страна Румен Радев подчерта, че той не може и не иска бъде архитект на бъдеща управляваща коалиция. Но обясни, че предизвикателствата, пред които е поставена България изправят Народното събрание пред мисията да състави по възможно най-бърз начин легитимно правителство, което да се ползва с широка парламентарна и обществена подкрепа.

Пети с президента се срещнаха от ПГ на Движението за права и свободи

Георги Димитров

„Мисля, че всички политически партии, които са в Народното събрание, трябва да подходят с много сериозна отговорност и тази добра основа за диалог да не се пропилява“. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

На въпрос в кои случаи ДПС ще подкрепи правителство на Слави Трифонов, Мустафа Карадайъ заяви, че няма безусловна подкрепа. „Възстановяване на нормалността в политиката, възстановяване на демокрацията – са условия, от които ние няма как да отстъпим. Второто, което трябва да се произведе в диалог, е програма за икономическо развитие на страната“, допълни той. 

"Вашата партия може да бъде много полезна, защото вие доказахте в годините, че сте партия с традиции в парламентаризма и в диалога. Надявам се да бъдете много полезни в дискусиите", обърна се към ДПС Румен Радев. 

Последната, шеста среща, беше с ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!" 

Георги Димитров

"Поздравявам ви с факта, че съхранихте гласуваното ви доверие и утвърдихте своето присъствие в Народното събрание като една от новите парламентарно представени партии". Това бяха встъпителните думи на президента Румен Радев към ПГ „Изправи се БГ! Ние идваме!“ По думите му най-важно е намирането на формулата за съставяне на правителство.

"Ние сме готови и ще подкрепим правителство на промяната, но не и ако в него се вижда дългата ръка на ГЕРБ и на ДПС. Смятаме, че такава подкрепа от ГЕРБ и ДПС е „токсична прегръдка“. Това заяви лидерът на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова.

"Удовлетворени сме, че партия от партиите на промяната поема отговорността за съставяне на правителство. Такова е и очакването на българските граждани – да има стабилност, нормалност и сигурност, а има кабинет, който да се заеме с най-неотложните проблеми на хората. Ние от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ ще подкрепим кабинет, чийто дневен ред е дневният ред на българските граждани", каза още Манолова.