/ Георги Димитров
„Мисля, че всички политически партии, които са в Народното събрание, трябва да подходят с много сериозна отговорност и тази добра основа за диалог да не се пропилява, а напротив – да се възползваме от тази ситуация и да произведем ясни, национални приоритети на база партийни приоритети, да има ясна програма с ясни срокове за следващо правителство и от там нататък да се търси подкрепа“. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след консултациите при президента Румен Радев.

На въпрос в кои случаи ДПС ще подкрепи правителство на Слави Трифонов, Мустафа Карадайъ заяви, че няма безусловна подкрепа. „Възстановяване на нормалността в политиката, възстановяване на демокрацията – са условия, от които ние няма как да отстъпим. Второто, което трябва да се произведе в диалог, е програма за икономическо развитие на страната“, допълни той.

"Обнадежден съм от това, което виждам до момента по време на консултациите с политическите партии. Начинът на търсене на решение, е друг. Радвам се, че вашата партия е тук. Вие знаете какви са предизвикателствата, пред които се е изправил правителството". Това стана ясно по време на консултациите на президента Румен Радев с парламентарната група на "Движение за права и свободи" от 46-ото Народно събрание.

Георги Димитров

По думите му този път формулата е различна – "ясни цели и механизми, с които да бъде образувано едно управление". 

Нов опит да се сформира правителство: Старт на консултациите при президента

"Радвам се, че вашата парламентарна група е тук. Вие знаете какви са предизвикателствата пред българския парламент. Вашата партия може да бъде много полезна, защото вие доказахте в годините, че сте партия с традиции в парламентаризма и в диалога. Надявам се да бъдете много полезни в дискусиите", с тези думи посрещна ДПС Румен Радев.

Георги Димитров

"От ДПС невъднъж сме заявявали, че сме гарант за сигурността, стабилността и демокрацията в нашата страна. За нас винаги съставянето на кабинет е изглеждало по този начин – ясни приоритети и ясна програма", заяви Карадайъ. 

По думите му от партията на тема диалог и възстановяване на нормалността в политиката говорят от много време. "Такова беше мотото и на нашата конференция през 2016 г. Ние не сме спирали да призоваваме всички отговорни да възстановим демокрацията, която минава през диалога. Уважаваме ролята на суверена и се съобразяваме с нея", допълни той.

По думите му най-важното в това Народно събрание е, че има основа за диалог.

"Лесно е да се декларира и внушава, но сега от нас се иска трудното - да започне истинският диалог за бъдещето на страната. Ние сме показвали във времето, че призоваваме да се направи програма с ясни национални приоритети. Днес има добра основа за диалог, за да се случи това нещо", каза още Карадайъ. 

Георги Димитров

Прочитът на изборните резултатите показва за втори път, че суверенът очаква да има диалог между политическите партии в Народното събрание и по този начин да се решават проблемите и въпросите, които са пред нас. Нещото, което днес можем да кажем като много важно, е, че има една добра основа за диалог, това посочи пред медиите Мустафа Карадайъ след консултациите при президента Румен Радев.

„Мисля, че всички политически партии, които са в Народното събрание, трябва да подходят с много сериозна отговорност и тази добра основа за диалог да не се пропилява, а напротив – да се възползваме от тази ситуация и да произведем ясни, национални приоритети на база партийни приоритети, да има ясна програма с ясни срокове за следващо правителство и от там нататък да се търси подкрепа“, допълни още Карадайъ.

На въпрос в кои случаи ДПС ще подкрепи правителство на Слави Трифонов, Мустафа Карадайъ заяви, че няма безусловна подкрепа.

„Възстановяване на нормалността в политиката, възстановяване на демокрацията – са условия, от които ние няма как да отстъпим. Второто, което трябва да се произведе в диалог, е програма за икономическо развитие на страната“, допълни той.

"ДПС с изключение на правителството на Орешарски последните 10 години винаги сме били в опозиция в опит да отстоим демокрацията. Възстановяването на демокрацията не може да се случи чрез недемократични методи. Демонтажът на порочния модел не може да се случи със същия модел”, заключи той.