Увеличение на заплатите и почивката за учители искат синдикатите
Увеличение на заплатите и почивката за учители искат синдикатите / cнимкa: Sofia Photo Agency

За увеличение на работните заплати на учителите с 24 % от първи юли и по-голяма отпуска настояват синдикатите в образованието. Това стана ясно след среща на вицепремиера и просветен министър Даниел Вълчев с асоциацията на директорите на училища.

Исканията на синдикатите са залегнали в предложенията им за нов колективен трудов договор. Сегашният изтича в края на месец май. Синдикатите настояват платения годишен отпуск вече да е в размер на 64 работни дни. В момента на учителите се полагат 56 дни отпуск. Просветното министерство и директорската асоциация не одобряват увеличението с осем дни, защото и в момента тези 56 дни отпуск не се използва и учителите трупат с години полагаема почивка.

Синдикатите настояват още за увеличение на процента прослужено време. В момента този процент е един, а профсъюзите искат той да стане 1,2. Директорите и министерството и тук не са съгласни, защото това трудно би привлякло млади учители в системата, тъй като само възрастните педагози ще взимат по-големи заплати.

Още едно предложение на синдикатите не среща одобрение – парите за работно облекло да се увеличат двойно и да станат 440 лева на година. Председателят на директорската асоциация Самуил Шейнин заяви, че и сега има учители, които взимат по 1000 лева заплата. Пак по негови думи на есен около 280 училища ще бъдат закрити.