Увеличават се фалшивите сигнали на телефон 112 в Монтана
Увеличават се фалшивите сигнали на телефон 112 в Монтана / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

От началото на тази година броят на фалшивите сигнали, подадени на телефон 112 в Монтана, който обслужва областите Монтана, Враца, Видин, Плевен и Ловеч, се увеличава, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

Само за последната седмица са регистрирани 40 фалшиви обаждания. Половината от авторите на неистинските сигнали са установени и наказани. На седем от тях са съставени актове и са наложени глоби, а срещу един е образувано досъдебно производство, уточниха от полицейската дирекция. Три непълнолетни момчета от село Громшин в община Бойчиновци са наказани с обществено порицание, а родителите им са глобени, тъй като са подали фалшив сигнал за помощ за измислено произшествие.

От полицията припомниха, че според Закона за Националната система за спешни повиквания за използване на телефон 112 не по предназначение глобата е от 200 до 1000 лева. За подалите неверни и заблуждаващи сигнали за помощ глобата става от 2000 до 5000 лева. В случай, че за реакция на такова съобщение са мобилизирани ресурси на службите за спешно реагиране, то глобата е в размер от 10 000 до 20 000 лева.