Управляващи и опозиция пак се скараха - този път заради Закона за движение по пътищата
Управляващи и опозиция пак се скараха - този път заради Закона за движение по пътищата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Промените в Закона за движение по пътищата за пореден път скараха управляващи и опозиция. Основният акцент в предложението на ГЕРБ за промени в закона е за въвеждане на задължителен регистрационен режим в транспортното министерство на автосервизите в страната.

„Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата има една основна цел и това е създаване на нормативна база или уредба за извършване на дейностите по ремонтите, техническо обслужване на моторните превозни средства. От 2002 година насам този сектор е бил вкаран в закона за занаятите и след това е отпаднал. Към настоящия момент можем да кажем, че този вид дейност няма никаква регулация още от започването на самата дейност, функционирането на дейността по ремонта и техническото обслужване и накрая като стигнем до качеството на предлаганата услуга или на самия ремонт", заяви Иван Вълков от ГЕРБ.

От БСП заподозряха лобизъм в полза на големите автосервизи в предложението на ГЕРБ.

„Ако четем внимателно мотивите ще разберем, че целта е, като че ли, да решим някой много важен проблем, който съществува в момента при ремонта на автомобили. Но ако внимателно се вгледаме в текстовете, ще разберем, че това е един лобистки закон. Лобистки може би в добрия смисъл на думата. Цели да уеднакви правилата със сервизи, които до този момент изпълняват функцията не само ремонт на автомобили, но и функцията извършване на прегледи като контролни органи, а също така и прегледи, които касаят обществените превози. Защо казвам лобистки?! Защото с този закон пряко ще се намесим върху конкурентоспособността с един много ясен мотив - борим се срещу сивата икономика. Аз, обаче, искам да попитам - в сивата икономика ли е всеки български търговец, който е регистриран по търговския закон, но не е регистриран в Министерството на транспорта за сервиз", коментира Петър Мутафчиев от БСП.

„В България всеки, който може да върти гаечен ключ прави сервиз или сервизче абсолютно нерегламентирано и предлага услуги, които много често водят до опасни последици", заяви по време на обсъждането Павел Шопов от Атака.

Второто предложение за промени е на Министерския съвет, което включва уеднаквяване на българското с европейското законодателство.

Заместник-председателят на парламента Мая Манолова насрочи първото гласуване на промените и по двете предложени за промени в закона за утрешното пленарно заседание, което предизвика бурни реакции. Близо десет минути опозицията крещеше "Оставка" и блъскаше по банките. От ГЕРБ се заинатиха, че законопроектите за движение по пътищата трябва да бъдат гласувани днес, а не утре. Мая Манолова обаче не промени решението си.