Социалното министерство отпуска 14 милиона лева
Близо 29 000 възрастни и хора без доходи ще продължат да получават топъл обяд до края на годината, предава NOVA.

Възрастни и бедни хора от Габрово ще получават топъл обяд и през август

За да се осигури храна за най-уязвимите българи, социалното министерство отпуска 14 милиона лева, които ще бъдат разпределени между изпълнители в 170 общини. Така топъл обяд ще продължат да получават близо 28 000 българи, които живеят под прага на бедността или са под карантина.

Менюто включва три компонента – супа, основно ястие и хляб. Самите готвачи пък признават, че когато успеят да спестят пари от продукти, правят за хората и десерт. 82-годишната Мария Шопова ни посреща в дома си, където живее в икономии, за да й стигне пенсията за сметките.

Възрастната жена признава, че за пълноценно хранене със средствата, с които разполага, трудно може да се говори. Затова била  сред първите записали се в програмата в Разлог.

„Много съм доволна и няма да се откажа”, заявява Мария Шопова. Към разнообразието се стремят от фирмата-изпълнител в града. В една от кухните ни посрещат минути, след като са разнесли храната. Поясняват, че всичко се почиства след връщане, а готвачите вече мислят за менюто през следващите дни.

Близо 29 000 нуждаещи се ще получават топъл обяд до края на годината

Тук приготвят храна за 170 души, но опитват да икономисват продукти, за да останат пари и за десерт
. Затова десертите също често присъстват в менюто. От социалното министерство пък са категорични - всеки може да се запише, стига да отговаря на определени критерии.

„Хората, които получават топъл обяд, са хора без доходи или с доходи до линията на бедност за страната, които нямат близки, които да се грижат за тях, или са поставени под карантина, но пак трябва да отговарят на условието да са с доходи под линията на бедност”, обясни Мая Луканова, гл. експерт в АСП.

Към момента програмата е удължена до края на годината, но и след това ще се мислят варианти, за да продължи да се помага.
nova.bg