Удариха търговията с ментета в Слънчев бряг
Удариха търговията с ментета в Слънчев бряг / Dariknews.bg, Лалка Димитрова

Полиция, НАП и Митници погнаха търговците на ментета в Слънчев бряг. В акцията в събота властите са проверили общо 162 търговски обекта. Издадени са четири протокола за неиздаване на касови бонове и 7 за разлика в касовата наличност.

Търговец доброволно е предал 1156 чифта маркови чорапи и 365 парфюма. Иззети са и 86 пластмасови опаковки от по 50 грама аромати за наргиле и 41 картонени кутии без упоменат грамаж.

Дори с „невъоръжено око” е видно, че целият Слънчев бряг буквално е залят със стоки менте, а търговците без никакви притеснения приканват чуждите туристи към евтинията, установи проверка на място.

Взети са мерки да има нормален летен сезон

По груби сметки павилионите и сергиите в Слънчев бряг - меката на фалшификатите и съседните курортни селища, търговските обекти, които предлагат подобна продукция са поне 2000.

Продава се всичко за всеки, на изгодни цени - „Ролекс” за 12 лева, дамски блузи “Версаче” - само за 6, панталони с надпис „Долче и Габана” - за 10 лева, очила „Рей бан” за 5 лева.

Стоката в основната си част е внесена с каргопратки от Китай, показа проверка на Дарик. В същото време цехове в Хасково, Стара Загора и Димитровград са се специализирали в производството и пришиването на етикети с лога на известни брандове.

Наблюдатели забелязват и нова тенденция - фалшификати се смесват с оригинални стоки в големите търговски центрове. В повечето случаи те разполагат с фактура и документи за стоката, но при разследването се оказва, че книжата са издадени от фирми-фантоми.

Новини от Бургас