Учителски протести няма да има
Учителски протести няма да има / снимка: DarikNews.bg
Учителски протести няма да има
58638
Учителски протести няма да има
  • Учителски протести няма да има

Фонд за подпомагане на 120 малки училища да бъде сформиран към Министерството на образованието, науката и младежта, настояват от Синдиката на българските учители. Тези учебни заведения не могат да покриват социалните плащания на учителите си, а изплащат само работните им заплати, обясни във В. Търново председателят на учителския синдикат Янка Такева. По думите й идеята се подкрепя от просветния министър и в момента се разработва технология, по която да заработи фондът.

Тези 120 малки училища се намират извън големите градове и не отговарят на условията за средищни и защитени, но не могат да бъдат закрити, тъй като децата няма къде да учат. В тях работят около 2500 души персонал, посочи Янка Такева. Във всяко училище се обучават не повече от 50-60 ученици от 1 до 7 клас, предимно от ромски произход. Тяхната успеваемост обаче е добра и обикновено децата продължават обучението си в професионални гимназии. За създаване на фонда могат да бъдат заделени 1,5 млн. лв. от икономиите, които всяка година се реализират в системата на образованието, смята Такева. Тя припомни, че тази година 13 млн. лв. от такива икономии ведомството разпредели на 10 училища за ремонт и преустройство на спортните салони и зали.

Около 15 училища във Великотърновска област ще бъдат кандидати за финансова подкрепа от фонда. Само в Община В. Търново школата, които не правят социални плащания на учителите си, са поне 10. Сред тях са училищата в Леденик, Балван, Водолей и Самоведене. Частично се заплащат само социалните пари в Церова кория.

От тази година в подобна ситуация ще изпадне и Хуманитарна гимназия, заради малкия прием, допълни председателят на синдиката във Велико Търново Мария Георгиева. И въпреки че градските школа няма да имат шанса да се борят за финансовата подкрепа на фонда, в незавидна ситуация са и три основни училища - „Христо Ботев", „П.Р.Славейков", „Г.С. Раковски" и СОУ „Вл. Комаров", допълни още синдикалният лидер.
Янка Такева съобщи още, че учителски протести няма да има. В бюджета за догодина е постигнато увеличение на парите за средното образование със 124 800 000 лв. 24 800 000 лв. ще отидат за целодневната организация в 1-4 клас и за пет- и шестгодишните деца. Останалите 100 милиона осигуряват 10-11 % увеличения на работната заплата в сферата на образованието. Единният държавен стандарт е завишен с 9 на сто, като средно достига до 1480 лв. за ученик, каза още Такева. От началото на следващата календарна година всички учители ще получават и по 320 лв. за представително облекло.

Янка Такева е във Велико Търново за участие в двудневен семинар за обучение на 90 учители как да преподават в Часа на Европа. Освен това шефката на синдиката е имала среща с кмета Даниел Панов. Колективният трудов договор ще бъде подписан през декември и кметът гарантира, че всички ангажименти по него ще бъдат изпълнени, заяви Такева. Общинският бюджет ще продължи да подпомага квалификацията на учителите, участията им в спартакиади и да покрива част от транспортните разходи на пътуващите. Два пъти през годината общината връща на училищата и парите, които остават в касата й като резерв. Резервът е 5% и директорите си го получават в края на календарната година.

Други новини от Велико Търново