Дни преди началото на новата учебна година, много училища и детски градини нямат медицински персонал, предава NOVA.

В условията на коронавирус: 25 училища у нас отвориха врати

Над 400 училища в страната остават без лекари
. В тях, обаче, ще бъде направено всичко необходимо, за да не останат децата без здравна грижа. В някои училища, с помощта на общините, ще се осигурят посещения на медицински специалисти в рамките на два или три дни от седмицата. В малките населени места, директорите ще сключват договор с медицински специалисти.

Детските градини без лекарски персонал са над 350. Как ще се справи системата след старта на новата учебна година? Проблем с медицинския персонал за децата и учениците има, при това голям - призна образователният министър:

„В детските градини е по-голям. В много училища, за съжаление, нямаме такива специалисти”, каза Вълчев. Наша проверка пък показа, че недостигът на такива кадри е по-скоро териториален. В градове като Ямбол например, текучество и липса на медицински персонал няма. Не така обаче стои въпросът в Якимово:

„Нямаме нито едно медицинско лице в учебните заведения, вече от 3-та година. Просто проблемът е жесток”, смята Мариана Иванова - директор на ДГ "Слънчице"- с. Якимово.

Малко по-добре е ситуацията в детските градини в района, където са успели да запазят поне част от персонала. Но и там са притеснени, тъй като в част от групите в детската градина няма медицинско лице от февруари:

„Заминаха за Англия да берат ягоди, защото заплащането е по-голямо”, добавя Иванова. Самото заведение продължава да работи с по-малък брой сестри, които обаче обслужват останалите групи. И там обаче назрява проблем:

„Едната ми сестра е на 76 години, другата е на 70 години и то ги държим единствено заради дечицата, но вече си казват - моля ви, освободете ни, не ни търсете. Цяло лято вече търсим, дори пенсионери не желаят”, обясни Иванова.

Вълчев: Учителите с маски и шлемове в клас

А причината всички да бягат от този вид работа е заплащането. Самите сестри обаче признават - работата е много. Учениците били на две смени, а те трудно се покриват през целия ден.

С друг проблем пък се сблъскват в русенско, където недостиг на кадри засега няма. Всички учебни заведения и детски градини имат сестри, но почти всяка от тях работи и на втора работа, която най-често се оказва в Спешното. А там, по думите на кмета рискът от заразяване с COVID-19 се увеличава:

„Ще заложим изискване, че всички специалисти на щат, ако желаят да сключат втори договор, трябва да ни съобщят”, казва Енчо Енчев., зам.-кмет на община Русе. Към момента в общината има 3 свободни места, но от кметството заявиха, че кандидати има.
nova.bg