Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева / БГНЕС, архив
Турските власти се извинили за случая с бития българин
95103
Турските власти се извинили за случая с бития българин
  • Турските власти се извинили за случая с бития българин
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева съобщи, че е получено извинение от турската страна за случая с бития от турски граничари българин. В кулоарите на парламента тя припомни, че е образувана проверка от прокуратурата.

Вчера българската прокуратура съобщи, че разследва случилото се на 29 октомври. На този ден сутринта в дежурната част на ГКПП-Лесово е постъпило телефонно обаждане от служителка на банково гише на втора бариера на граничния пункт, която е съобщила за случай на саморазправа с български гражданин.

Служители на турския граничен пункт „Хамзабейли“ удряли българин на наша територия?

Според съобщеното, инцидентът е възникнал на българска територия, в района на дезинфекция на влизащи в страната леки автомобили. Веднага след сигнала на място са били изпратени двама служители на ГКПП - Лесово, които установили, че служители на граничния пункт Хамзабейли са навлезли на територията на България и са използвали физическа сила спрямо български гражданин, който е преминал вече границата с автомобил.

По информация на вицепремиера веднага след инцидента българската „Гранична полиция” е потърсила разговори и обяснения от турските си колеги. „Получили са извинения и уверение, че инцидентът ще се разследва и от тяхна страна и евентуално служителят, който си е позволил това, ще бъде наказан. Много е важно все пак първо да приключи проверката от прокуратурата, има камери, нека оставим българските институции да се свършат работата”, каза министърът.

Захариева заяви, че няма информация за други подобни казуси. Това е първият случай, за който разбираме, категорична е тя.

Турски граничари биха българин в района на ГКПП Лесово? Говори пострадалият (ВИДЕО)

Междувременно българският турист разказа за случилото се пред NOVA и се закани да потърси обезщетение по съдебен път.

Впоследствие става ясно, че турските граничари са забравили да му ударят определен печат и затова са го дърпали обратно към турския пункт.