/ БГНЕС
Общо трима души са с повдигнати обвинения след специализираната акция в Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ в Пловдив, съобщи прокурор Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

За участие в организирана престъпна група вече за задържани директорът Цветелина Кънева, главният юрисконсулт на държаното учреждение, както и общински съветник от община Марица, Пловдивско.

Шефката на Басейнова дирекция-Пловдив откарана под конвой в Специализираната прокуратура в София (ВИДЕО)

От държавното обвинение съобщиха, че разследването по случая е започнало през месец февруари тази година. От събраните данни става ясно, че групата е действала от пролетта на 2018 г. до настоящия момент. Членовете ѝ са измислили хитър начин за печелене на лични облаги чрез издаване на разрешителни по Закона за водите.

Съдът решава дали да отстрани от длъжност шефката на Басейнова дирекция

Дирекцията започнала масирани проверки на животновъди, които оглеждали патици, както и за незаконни сондажи. При констатирани нарушения групата „насочвала“ нарушителя към конкретна фирма, която да узакони нередовните документи. Цената за това обаче била в пъти по-голяма от тази, която другите фирми в района определяли. Обикновено цената за тази услуга е около 3 хил. лева, но препоръчаните фирми взимали по 8 хил. лева. Разликата в парите се разпределяла между тримата участници в групата.

Наред с това са установени и много други случаи, при които служители на дирекцията били връщани от проверка. Прокуратурата е установила и такива, при които на служители им било указвано да не вписват констатирани нарушения.

От държавното обвинение поясниха, че кръгът на обвиняемите лица по случая може да бъде разширен.