/ iStock/Getty Images
При 50-килограмовите Миглена Селишка изигра само един мач, печелейки с лекота четвъртфинала
Три българки се класираха на полуфиналите на първите олимпийски квалификации за Европа в Будапеща и ще имат възможност да спечелят квоти за категориите си за Токио 2020 по-късно.

При 50-килограмовите Миглена Селишка изигра само един мач, печелейки с лекота четвъртфинала срещу Ема Малмгрен (Швеция) с 12:4. Тя ще се бори за олимпийска квота с Ивона Матковска (Полша) малко след 19:00 часа.

Евелина Николова започна в категория до 57 кг срещу четирикратната бронзова медалистка от европейски първенства - Альона Колесник (Азербайджан), която обаче прекара по-голямата част от квалификацията в клинч от българката. Николова спечели четири точки през първата част и още две през втората, затваряйки схватката с 6:0.

Ще има ли зрители от чужбина в публиката на oлимпиадата в Токио?

Съперничка на Николова на полуфиналите ще бъде Бедина Гюн (Турция). Мария Оряшкова също мина успешно през схемата до полуфиналите при 76-килограмовите, където я чака ветеранът Василиса Марзалюк (Беларус), която има две европейски титли и още девет медала от континентални и световни първенства.

Преди срещата с нея българката тушира Каталина Ашенте (Румъния) 2:02 минути преди края и надви Джорджина Нелторп (Великобритания) на четвъртфинал с 8:5. Юлияна Янева започна турнира при 68-килограмовите срещу много добре позната съперничка.

Тя се изправи в квалификациите срещу туркинята Бусе Тосун, която победи на финала в горната категория на световната купа в Белград през миналата година. Българката спечели по една точка в двете части заради пасивност на туркинята, а след това я отстрани с още седем технически точки.

Отменят или не Олимпиадата в Токио

В следващия си мач Янева срещна Кумба Ларок от Франция и загуби рано точка за пасивност, след което съперничката я избута от кръга и поведе с 2:0. Късната атака на българката също се оказа неуспешна и Ларок поведе с шест точки, след което загуби само две в последните секунди и се класира на полуфинал с 6:2.

С победа над Далма Калва (Италия) тя ще изтегли Янева на репешаж за бронзов медал. Петата българка за деня Сезен Белберова не излезе за първия си мач в категория до 53 кг срещу Кармен Ди Дио (Италия), като най-вероятно става въпрос за контузия.
БНР