/ БГНЕС
Сметната палата публикува любопитен одитен доклад на Българския спортен тотализатор за периода от 1 януари 2017-а до 31 декември 2018 година. Той е от 164 страници и подробно описва действия, бездействия и извършени неизгодни сделки, след които тотото изпада във финансов колапс, съобщава sportal.bg.

За петгодишен период от 2014 г. до 2018 г. БСТ непрекъснато е на минус, както следва:

За 2014 г.: - 3 624 000 лв.
За 2015 г.: - 2 788 000 лв.
За 2016 г.: - 7 794 000 лв.
За 2017 г.: - 10 678 000 лв.
За 2018 г.: - 10 210 000 лв.

Т.е. тотализаторът започва да трупа загуби с появяването на частните лотарии и по-конкретно с поставянето му в нелоялна конкуренция и зависимост от тях.

тотализатор
sportal.bg

От зададените четири стратегически цели за периода “2015-2019” не е постигната нито една, а при поставените 14 по-малки цели са реализирани само две - 3% покачване на интернет продажбите и нови игри.

тотализатор
sportal.bg

Източници на Sportal.bg твърдят, че крайната цел е била фалит на БСТ и неговата приватизация за жълти стотинки от фирми на основния играч на хазартния пазар у нас до февруари 2020 г.  - Васил Божков. Като допълнение към тази теза се изтъква и подозрението, че от 2010 г. близки до Божков хора активно започват работа в тази посока.

Но да се върнем към одитния доклад на Сметната палата, от който възникват куп въпроси, а и сериозни подозрения, че тотото е водено към умишлен фалит. Описват се странни сделки и подробни обяснения как те вредят на БСТ.

Като основни конкуренти на тотализатора се споменават фирмите “Ню Геймс”, “Национална лотария”, “Еврофутбол” и “Евробет” с мажоритарен собственик избягалия в Дубай бизнесмен Васил Божков.

“Общото между изброените по-горе частни хазартни оператори е, че те имат едни и същи крайни собственици и на практика представляват група свързани лица, които имат общи интереси”, пише в доклада.

Най-сериозният пример за нелоялната конкуренция между двете страни е, че БСТ е плащал такси според предвиденото в закона - 15% от приходите, а другите лотарии са го нарушавали, плащайки 20%, но върху печалбата. Простите сметки, базирани на одита, показват, че ако тотото е действало като своите конкуренти, е нямало да отчете загуби през нито една от споменатите по-горе години. Дори при недоброто му управление, както докладът твърди.

тотализатор
sportal.bg

Друго съществено предимство на контролираните от Васил Божков лотарии спрямо тотализатора е свързано с родния спорт.

За периода 2014/2018 г. тотото е отделило над 130 млн. лева от печалбите си за български спорт. Само за 2018 г. дава над 25 млн лв. и заедно с букмейкърската компания efbet се превръща в най-големия спонсор на родните клубове и атлети. За този период частните лотарии не отделят почти нищо за спорт, въпреки че оборотът и печалбите им надхвърлят тези на тотализатора и efbet взети заедно. Нещата се променят чак през 2019 г., когато лотарията става спонсор на Левски или година преди да приключи съществуването си.

тотализатор
sportal.bg

Докладът отчита и друг съществен момент, който е свързан с теливизионната реклама. Договорът за предоставяне на теливизионно време, сключен с една от големите частни телевизии, не е изгоден, твърди одитът. А също така липсва публичност и прозрачност.

тотализатор
sportal.bg

тотализатор
sportal.bg


В него подробно е описана и друга сделка, сключена между БСТ и фирмата “Декарт”, която е на стойност 2 100 000 лева без ДДС. Споменава се, че въпросното дружество е свързано с един от основните конкуренти на БСТ.

“Съгласно предоставена от одитирания обект информация разработването, доставката и интегрирането на софтуерните продукти, надграждащи ЦКС, е приключило на 20.06.2018 г. Към датата на приключване на одита (м. февруари 2020 г.) системата за продажба на нехазартни продукти не функционира. Съгласно предоставена от одитирания обект информация, причината за нефункциониране на системата е, че „към датата на интегрирането на системата е провеждано обществено обсъждане на промени в Наредба Н-18, засягащи всички фирми, опериращи на територията на България, които приемат плащане в брой и използват касови апарати, софтуер за управление на продажбите и интегрирани автоматизирани системи за продажба. Във въпросната наредба се регулира използването на Интегрирана автоматизирана система за управление на търговската деиност (ИАСУТД - това е по-скоро софтуер, функционално приравнен на фискално устроиство (ФУ), използван от големи данъкоплатци). Съществените промени в наредбата продължават до юли 2019 г. След силно негативните обществени реакции наредбата е изменена и през септември 2019 г. Всички тези факти не позволяват пускането в експлоатация на системата, поради постоянно променящата се регулация“.

Посочената от одитирания обект причина за нефункциониране на системата за нехазартни продукти е необоснована, тъи като промени в горепосочената наредба са извършвани и преди откриването на процедурата, както и след това, а фактът, че системата не е пусната в експлоатация приблизително 2 години след неиното внедряване, навежда на извода, че същата не е била достатъчно необходима за предприятието.

Начинът на изчисляване на прогнозната стойност, определените критерии за подбор, ясното и точно посочване на техническите спецификации, критериите за оценка на офертите дават възможност да бъде избрана подходяща оферта, която да осигури качествено изпълнение на поръчката на разумна и реалистична цена.

Разработената и внедрена в ЦКС, но не функционираща система за продажба на нехазартни продукти, е индикатор за неикономичност и неефикасност на разходването на публични средства (в контекста на неизползван ресурс и неотразяващ спецификата на деиността)”, се казва в доклада по повод сделката, в която тотото плаща над 2 млн. лева на свой основен конкурент в лицето на фирма, свързана с Васил Божков.

тотализатор
sportal.bg

тотализатор
sportal.bg


Справка в регистъра на обществените поръчки показва, че двете страни си взаимодействат още от края на 2012 година. На 30 декември 2012 г. е подписан договор между консорциум “Галоа” и БСТ на стойност 14,89 млн. лева за внедряване на нова електронна система на държавното тото. Срокът за изпълнение е девет месеца. Шеф на управителния съвет на тотото по това време е Иво Тонев.

В консорциума "Галоа" влизат компаниите "Декарт" (95%) и "Ай Си Ес" (5%). Половината от акциите в "Декарт" се държат от Васил Божков чрез "Вабо системс". Останалите са на баща и син Борис и Лука Бекярови, според регистъра "Дакси". "Ай Си Ес" е на "Евробет", където мажоритарен собственик е Васил Божков. Той е акционер и в букмейкърската агенция "Еврофутбол" и "Нове холдинг", и по това време е единственият лицензиран пряк конкурент на държавното тото на пазара на числови игри.



 

sportal.bg