3 март, денят на Освобождението на България е национален празник от 1990 г.

Написаха песен за авторката на българското знаме

На този ден (19 февруари по стар стил) 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с който се слага краят на Руско-турската война от 1877-1878 г.

По повод един от най-важните за България празници вижте някои от най-патриотичните български песни, пише vbox7. Вижте ги в канала "Top Of The Tops":

„Хубава си, моя горо“

Написана в навечерието на Априлското въстание през 1875 година от Любен Каравелов, стихотворението и до днес е свидетелство за силата на българския дух от това време.

За първи път е публикувана в създаденото с лични средства от Каравелов списание „Знание“, но остава под формата на стихотворение почти до началото на 20-ти век.

Композиторът Георги Горанов написва музика към текста. Елегията е възприемана като неофициален химн на гр. Копривщица и на Националния събор на българското народно творчество.


„Моя страна“

„Моя страна“, по-известна като „Моя страна, моя България“, e патриотична песен от 1970 г. на българския поп певец Емил Димитров.

Песента е посветена на неговия син - Емил Димитров-младши. Обявена е за „Песен на столетието в България“ и „неофициален химн на България“.

Първоначално песента излиза във Франция под името „Моника“ - с френски текст и няколко години е хит там. Впоследствие „Моя страна“ е била забранена, защото в нея цензурата открива „буржоазно влияние и намеци за емигрантство“.


Честит празник, българи!

„Боят настана“


„Боят настана“ е една от най-отличаващите се български патриотични песни. Нейният ритъм кара сърцето на истинския българин да забие учестено и да се докосне до славата и духа на подвига на предците ни. Текстът ѝ е взет от „Панагюрските въстаници“ - творба от първата стихосбирка на Иван Вазов - „Пряпорец и гусла“.

„Къде си, вярна ти любов народна“

„Къде си, вярна ти любов народна“ е българска възрожденска песен, композирана от Добри Чинтулов през 1863 година. Текстът е публикуван три години по-рано. Заедно със „Стани, стани, юнак балкански“ е една от най-популярните български бунтовни песни.

„Тих бял Дунав“

„Тих бял Дунав“ е популярна българска маршова песен в чест на Ботевата чета и драматичното ѝ преминаване през река Дунав с парахода „Радецки“. Създадена е по текст на Иван Вазов и музика на Иван Караджов.

Едноименното стихотворение е написано от Иван Вазов още през 1876 година. Музиката е композирана през 1909 г. от революционера, общественик и учител Иван Караджов, докато е учител по музика в Българската мъжка гимназия в Солун, заради което е преследван от турските власти.

Скоро творбата се превръща в една от най-обичаните български патриотични песни, изпълнявана и като военен марш. Първоначално се изпълнява в 2 мелодии и с изпяване на различни куплети. Оригиналният текст е от 22 куплета.