/ Darikradio.bg
Разделени родители настояват за въвеждане на споделено родителство
93748
Разделени родители настояват за въвеждане на споделено родителство
  • Разделени родители настояват за въвеждане на споделено родителство
В Деня на детето родители, разделени от своите деца, поискаха от управляващите да въведат принципа на споделеното родителство - това означава детето да прекарва най-малко 35% от времето си с който и да е от родителите, разказа пред Дарик Йордан Миладинов, баща на момченце, което живее при майката. Родители с подобни съдби се събраха на протест пред Министерския съвет.
 
Бащи поискаха с протест повече време с децата си (СНИМКИ)

"Детето не е в институция, то е при родителите на майката, тъй като тя нито желае, нито може да го гледа. Тя отказва да си гледа децата, но институциите отказват да си отворят очите и да видят това", обясни случая си той.
 
Александър е баща на момиченце, което живее на стотици километри от София, след като майката получава родителските права. Той желае да се грижи за детето, но към момента може да вижда дъщеря си само два пъти в месеца.
 
"Детето е вече на близо 5 години и усеща остро нуждата от близост с двамата си родители, но не може да я получи, защото институциите не желаят да помогат по никакъв начин", допълни той.
 
В подобна ситуация е Йордан, баща на момченце на годинка и четири месеца. В продължение на няколко месеца той няма достъп до детето си, след като майката се мести в друг град, а социалните не му оказват никакво съдействие, въпреки липсата на съдебно решение за родителските права.
 
Татковци излязоха на протест, искат да се въведе споделено родителство

Йордан смята, че съдебната система у нас вкарва родителите във война, от която победеният получава режим за срещи с детето, крайно недостатъчни, за да има привързаност. Затова настоява за въвеждане на презумпцията за споделено родителство.
 

Darikradio.bg


"Детето да прекарва най-малко 35% от времето си с който и да е от родителите. Това е изчислено като една мярка, която позволява активно родителско участие в живота на детето, намалява рисковете от родителско отчуждаване", обясни Миладинов.
 
Протестиращите родители са подготвили грамоти за институциите, отговарящи за детските права. Те ще бъдат връчвани всяка година, на 1 юни, обясни Вера Иванова, един от организаторите на протеста пред Министерския съвет