Таско Ерменков
Таско Ерменков / БГНЕС, архив
Таско Ерменков се извини
97475
Таско Ерменков се извини
  • Таско Ерменков се извини
БСП защити, но с условие депутата си Таско Ерменков от нападките към него заради поста му във Фейсбук в събота, в който се намеква, че водата в София може да е замърсена. От институциите категорично опровергаха твърденията от поста на депутата, а от "Софийска вода" го определиха като фалшива новина. От ВиК оператора отбелязаха, че водата в столицата е чиста, безопасна и с отлични показатели.
 
От ГЕРБ поискаха оставката на народния представител, а той се извини, ако някой се е притеснил от поста му в събота, но отказа да подаде оставка.
 
Лидерът на левицата Корнелия Нинова е категорична, че така, както е постъпил Ерменков, не се прави. "Начинът, по който Таско е представил информацията, за нас е неправилен. Това не е основание, разбира се, той да бъде изключен от групата или да напуска парламента, но е достатъчно основание да поднесе извинение на софиянци, които са се почувствали заплашени или засегнати", каза Нинова.
 
ГЕРБ дават Ерменков на прокурор

"До вторник бях в изборния си район - Плевен и Белене. В сряда и четвъртък присъствах на заседанията на Народното събрание, а в петък веднага след парламентарния контрол заминах за село Галиче. В събота няколко човека ми се обадиха, за да ми кажат, че в София се разнася информация относно качеството на водата и дали е вярна тази информация. Вечерта видях, че на личния ми профил във Фейсбук са ми изпратени сходни съобщения. В интернет потърсих становище на Районната здравна инспекция, чиито задължения са да следят за качеството на питейната вода, на РИОСВ и Басейнова дирекция, които пък следят състоянието на язовир "Искър". Такива становища и информации нямаше. Имайки предвид че става въпрос за изразени тревоги и съмнения по проблем, пряко свързан с живота и здравето на хората, писах на страницата и профила си призив за намеса на компетентните органи по този важен въпрос. Естествено беше да цитирам и съобщенията, които бях получил по-рано. Може някои от гражданите да са били наистина уплашени и да съм създал душевен дискомфорт, за което най-искрено моля да бъда извинен", каза Ерменков.
 
"Софийска вода": Питейната вода в София е чиста, безопасна и с отлични качества

Междувременно от ГЕРБ поискаха оставката на Ерменков, но се оказа, че той няма никакво намерение да я даде.
Депутатът от опозицията се обърна към ГЕРБ с думите да не му искат оставката, защото това не зависело от управляващата партия. "Няма нужда да ми я искате. Когато тези, които са ме избрали, свалят доверието си от мен, аз сам ще си я дам", каза Ерменков.

За сметка на това народният представител няма намерение да се крие зад депутатския си имунитет, ако прокуратурата предприеме конкретни действия.