Иска ми се да ми бъдат осигурени такива условия, които да ми дадат възможност да се чувствам независима от лицето, което ще разследвам - и.ф. главен прокурор. Toва посочи съдия Даниела Талева, назначена като прокурор за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

Според нея е добре да се помещава на място, на което да се чувства възможно най-независима от и.ф. главен прокурор.

Талева изрази опасения с коя система ще работи като отбеляза, че ако трябва да използва системата на прокуратурата, би довело до това всички да са наясно как върви разследването по конкретна преписка или досъдебно производство срещу главния прокурор или неговите заместници.

ВСС ще изслуша разследващия главния прокурор съдия Даниела Талева

Десислава Талева отбеляза, че все още не е встъпила в длъжност и това предстои да се случи. В момента тя все още е съдия и дописва делата си.

На въпроса какви административни служители счита, че ще бъдат необходими, Талева каза: "Реално няма как да знам от каква точно администрация ще имам нужда, тъй като съм работила като съдия в СГС, т.е. нямам представа как стоят нещата във ВКС".

Според нея, обаче, ще бъдат нужни отделен деловодител, който да се занимава с деловодството на ad hoc прокурора, както и отделен служител в секретното деловодство.

Припомня ме, че съдия Даниела Талева от Софийския градски съд е първият магистрат, избран на случаен принцип, който ще разследва главния прокурор. Жребият беше изтеглен на 7 юли между 22 съдии, които са одобрени по новата процедура, приета с промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, пред медиите и в присъствието на заместник-председателя на Върховния касационен съд Лада Паунова.

Първата преписка е по сигнал от 7 юни срещу тогавашния заместник главен прокурор и настоящ и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. В сигнала директорът на пресцентъра на Прокуратурата прилага публикации, свързани с твърдения за имотни сделки на семейството на Сарафов.
Константин Костов/БТА