Създават Център за деца и лица с епилепсия
Създават Център за деца и лица с епилепсия / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Създават Център за деца и лица с епилепсия
62879
Създават Център за деца и лица с епилепсия
  • Създават Център за деца и лица с епилепсия

След 15-годишна борба за изграждането на ресурсен Център за деца и лица с епилепсия, България ще има такъв, обявиха от Асоциацията на родители на деца с епилепсия. На среща между представители на асоциацията и столичния кмет Йорданка Фандъкова този следобед стана ясно, че общината ще отпусне помещение от 220 квадрата, в което ще се извършват подготовка и обучение на малчуганите, страдащи от заболяването. Според председателя на асоциацията Веска Събева обаче центърът далеч няма да достига възможностите на тези, които функционират в развитите европейски държави, но създаването му е първата стъпка към една по-добра грижа за страдащите от епилепсия.

Родителите на деца с епилепсия не могли да повярват, че наистина им се отпуска помещение за център, обяви Събева. По думите й борбата за създаването на такъв датира от 1998 г.

„Това, което съм гледала в Англия, е много различно и е хубаво да се мисли не само през деня за няколко часа, но да мислим за тези хора, които остават сами и няма кой да се грижи за тях. А пък и в крайна сметка братята и сестрите не са длъжни цял живот да робуват на това, трябва да се търсят услуги. Ще мислим и в тази посока", каза още Събева.

Според председателя на асоциацията изграждането на център за деца и лица с епилепсия би могло да привлече специалисти от цялата страна.

„В нашия център ще бъде направена оценка на всяко дете. И ще се види дали детето трябва да остане в центъра и там да получава образование или трябва да отиде в общообразователното училище, но след съответната подготовка от специалистите. Защото и двете неща са вредни", обясни още тя.

Основен проблем, залегнал в българското законодателство, е, че във всички подобни центрове, които се създават, не е предвидено присъствието на медицинско лице, допълни Събева.

Помещението е бивш партиен клуб и се намира в близост до кръстовището на столичната улица „Чаталджа".