коронавирус тест
коронавирус тест / iStock/Getty Images
Министерство на здравеопазването (МЗ) е в непрекъснат контакт с близките на българските ученици от езиковия лагер в Кнапенберг, Австрия, където бе установено огнище на COVID-19, съобщиха от пресслужбата на МЗ.

Създадена е нужната организация за безпрепятственото им завръщане в България. При пристигането им те ще бъдат прегледани от медицински екип.

Министерство на здравеопазването е в тесен контакт и с посолството ни в Австрия, както и с ръководството на училището, в което учат децата. За всички български ученици се полагат необходимите грижи.

Огнище на COVID-19 е установено сред група български ученици на езиков лагер в Австрия

По-рано от МЗ съобщиха за огнище на COVID-19, установено сред група български ученици, които са на езиков лагер. Българската група е пристигнала в Австрия на 1 август, като всички са влезли в страната при представяне на отрицателен тест.

На 9 август са били установени първите положителни за COVID-19 проби, като веднага местните здравни власти са изолирали лицата с положителен резултат в отделно място за настаняване. От общо 51 деца на възраст между 14 и 16 години към момента коронавирусна инфекция е установена при 14 от тях, като по данни на местните здравни служби те нямат симптоми. Двама от ръководителите на групата също са с положителни проби.