Съветът за тристранно сътрудничество одобри увеличението на пенсиите
Съветът за тристранно сътрудничество одобри увеличението на пенсиите / netinfo

Социалните партньори подкрепиха предложението на правителството за увеличение на минималния размер на пенсиите за осигурителен стаж и възраст на 85 лв. На заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество беше обсъдено и одобрено индексирането на пенсиите от 1 юли, решение за което Министерският съвет ще вземе на заседанието си в четвъртък, съобщиха от правителствената информационна служба.

В обсъдения документ е предвидено личните пенсии за трудова дейност, отпуснати до 30 юни 2006 г., да се индексират от 1 юли, съответно с 5 на сто за пенсиите до 120 лв. и с 4 на сто за пенсиите от 120,01 лв. до 150 лв.

Реализирането на предложенията е възможно поради наличието на благоприятни финансови фактори за това – увеличаване на средния осигурителен доход с 8,2% спрямо 2005 г., увеличаване на броя на осигурените лица с 4,7% спрямо 2005 г. и нарастване на приходите в бюджета на държавното обществено осигуряване.

Представените страни в Националния съвет за тристранно сътрудничество единодушно приеха необходимостта от спешно разработване на закона за сребърен пенсионен фонд в рамките на годината. Като междинна стъпка в тази посока правителството ще разгледа законопроект за държавния фонд за гарантиране на устойчивост на държавната пенсионна система.