Съдът пусна Сидеров от ареста под гаранция
Съдът пусна Сидеров от ареста под гаранция / снимка: БГНЕС
Съдът пусна Сидеров от ареста под гаранция
82799
Съдът пусна Сидеров от ареста под гаранция
  • Съдът пусна Сидеров от ареста под гаранция

Софийският градски съд пусна на свобода Волен Сидеров и Десислав Чуколов едва няколко часа след като двамата бяха зрелищно арестувани. С невиждана бързина магистратите насрочиха заседание, в което бяха разгледани едновременно мерките за неотклонение на депутатите, както и жалбите, с които те оспорват законността на задържането си.

Сидеров ще гладува в ареста, задържането му било незаконно (СНИМКИ)

Малко преди 2.00 ч. тази нощ, в крайна сметка съдът обяви арестът на атакистите за незаконен и им наложи парична гаранция от по 6000 лв.

След по-малко от 12 часа с белезници на ръцете, двамата арестувани депутати бяха освободени под парична гаранция, а адвокатите им Константин Симеонов и Явор Нотев бяха посрещнати с аплодисменти от група верни симпатизанти на „Атака“, които цял ден очакваха развитие по случая.

В полунощ Сидеров и Чуколов бяха конвоирани от следствения арест до сградата на Съдебната палата заради жалбите, които защитниците им внесоха в съда срещу прокурорското постановление за арест.

Всяко задържано лице може да оспори законността на ареста си пред съда, но тази практика се оказа изключително рядка. Още по-голям прецедент се оказа и готовността на Софийския градски съд да заседава по внесените жалби посред нощ и то в същия ден, когато е осъществен ареста.

Така, на практика, лидерът на „Атака“ и заместникът му прекараха един емоционален, непълен ден зад решетките, след което се прибраха при семействата си.

Цветанов: Ако бях вътрешен министър, Сидеров щеше да е арестуван още в НАТФИЗ

Основните мотиви, с които съдия Веселина Ставрева, определи задържането на Сидеров и Чуколов като „незаконосъобразно” бяха, че до момента не се наблюдава опасност те да се укрият или да извършат друго престъпление.

Не на такова мнение обаче беше прокурор Димитър Петров. На въпрос в какво не успяха да убеди съда, че депутатите трябва да останат в ареста, той заяви: „В частта, че има опасност да извършат престъпление. Но според има опасност и да се укрият, видно е от посочените адреси. Посочват се адреси на обществени сгради, примерно Народното събрание. Припомням случая на Сергей Станишев, при който не можеха да му бъдат връчени документи и книжа, тъй като председателят на Народното събрани, неговият главен секретар и т.н. не са негови работодатели. Това е един начин за шиканиране на призоваването“ обясни той.

Петров уточни, че в тридневен срок ще реши дали да обжалва това решение.

Повдигнаха обвинения на Сидеров и Чуколов

Според адвокатът на двамата народни представители Явор Нотев в случая прокуратурата е допуснала сериозни грешки.

„Отношението на съда в тази посока ще има значение и за други дела, защото то е още една добавка, към изобилната съдебна практика, която страната ни, разбирайте всички ние, сме осъдени да плащаме заради грешки на прокуратурата. Този списък се продължава с още една грешка на прокуратурата, която е основание за търсене на отговорност“, коментира Нотев.

Съдия Веселина Стеврева разкритикува решението на прокуратурата да наложи 72- часов арест на двамата депутати като изтъкна причините, в които постановяването на въпросната мярка е реално необходимо, а именно да се предотврати извършването на ново престъпление или бягство на обвиняемия.

Според нея хулиганската проява в НАТФИЗ от 23 октомври, за която отговарят Сидеров и Чуколов, не съответства положението, което двамата заемат, но и не се отличава с висока обществена опасност. Самият лидер на „Атака“ пък за пореден път заяви, че в основата на проблемите му със закона стоят политически интереси.