Васил Божков
Васил Божков / БГНЕС
Апелативният специализиран наказателен съд потвърди протоколно определение на Специализирния наказателен съд, с което са оставени без разглеждане жалбите на защитниците на обвиняемите Васил Божков и Георги Попов, съобщиха от съда.

Жалбите са срещу постановлението на Специализирана прокуратура за задържане в срок от 72 часа. Съдът прие, че след като двамата обвиняеми не са фактически задържани липсва законово основание за контрол на тези актове от съда, а обжалването им се извършва по реда на чл.200 от НПК.

Съпругата на Божков била наясно с престъпната му дейност

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване. Двамата са в Обединените арабски емирства, а прокуратурата иска от местните власти Божков и Попов да бъдат екстрадирани в България.

Задържането за 72 часа е заради обвинението на Божков за ръководство на организирана група, извършвала от 2014 до 2020 година престъпления от различен характер, а на Попов – за членство в групата.

Какво пишат германските медии за най-богатия българин?

Обвиненията на двамата обаче са задочни, защото при повдигането им миналия месец бяха напуснали страната.

След като Васил Божков и Георги Попов бяха локализирани в Обединените арабски емирства, връщането им у нас е в ръцете на местните власти.

В случай, че искането за екстрадиция бъде уважено, при пристигането си у нас те трябва да бъдат отведени в следствения арест и до 72 часа изправени пред Специализирания наказателен съд.
БГНЕС